A KZMVESSG EZER VE
A KRPT-MEDENCBEN 2009.
Pcs-Baranyai Kereskedelmi s Iparkamara - 7625 Pcs, Majorossy I. u. 36.
Tel.: 72/507-148 - Fax: 72/507-152 - e-mail: pbkik(kukac)pbkik.hu - www.pecsikamara.hu
 

Borsy Kroly: A pcsi Taizs nyomdszcsald

A pcsi nyomdszatnak immr tbb mint ktszz ves mltja van, ugyanis Engel Jnos Jzsef 1773-ban kezdte meg a mkdst. Azta a nyomdk llamostsig, 1949-ig, mintegy harminc nyomda mkdtt Pcsett. Kzlk is kiemelkedett a Taizs Jzsef knyvnyomda, amely alig tbb mint 80 ves fennllsa alatt elrte azt, hogy a Taizs nv Pcsett a nyomdszat tern olyan fogalomm vlt, mint az Angster, a Hamerli, a Littke vagy a Zsolnay a maguk szakterletn.
Zajzon (ma Zizin) a "ht csng falu" egyike a brassi havasok tvben, itt szletett Taizs Mihly, 1828. mjus 5-n. Gyermekkornak szerny krlmnyei mellett is a brassi Honterus Gimnzium tanulja lett. A szabadsgharc alatt bellt a honvdseregbe, s honvdaltisztknt szolglt. A szabadsgharcot kveten egy ideig bujdosott, majd elkerlt Kolozsvrra. Itt, a kollgiumi nyomdban kitanulta a nyomdszatot, s segdd avattk. Ezutn - a kor szoksa szerint - "walz"-ra ment, ami azt jelentette, hogy a vndorknyv birtokban gyalogosan tra kelt, nyomdahelysgeket felkeresve vndorolt, mg megfelel munkahelyet nem tallt. gy jutott el Taizs Mihly Pestre, ahol Herz Jnos, majd Kozma Vazul nyomdjban dolgozott. E nyomdkban sok hasznos ismeretet szerzett, de a fvrosi let tapasztalt nehzsgei nyomn inkbb vidkre vette tjt. Felteheten szakmai krkben hallott az ekkoriban mr jhr pcsi Lyceum nyomdrl, s gy jtt Pcsre. Tny az, hogy 1857. prilis elejtl a Lyceum nyomdban dolgozott, st 1859 jliustl mr faktor (mvezet) minsgben mkdtt. Pcsi laksnak helyt ebbl az idbl nem ismerjk, a csaldi hagyomny szerint tkezsre a "Ponty-korcsomba" jrt (amely a mai Alkotmny utcban volt). Ennek tulajdonosnje volt Lrincz Katalin, akit Taizs Mihly 1860. mjus 30-n a Ferencrendiek templomban nl vett, s az asszony 8 ves lenykjt, Antnit is ekkor adoptlta. A kvetkez vben 1861. mrcius 7-n megszletett fik, Jzsef.
Taizs Mihly munkja kzben felfigyelt arra, hogy a vrosban egyre nagyobb a nyomtats-igny, s gy tallta, hogy a Lyceum nyomda mellett egy msik is szpen meglhet. A Lyceum nyomda - mely az alaptvny tulajdona volt, s brlkkel zemelt - brlje ekkor ifj. Madarsz Endre volt, aki 1860-ban Bnffay Simon szerkesztsben kiadta a Pcsi Lapok cm, hetenknt ktszer megjelen lapjt. A sikeres lapot szerette volna sajt nyomdjban kszteni, m nyomdanyitsi krelmt a vros elutastotta, s csak hosszas, ismtelt fellebbezsek utn, 1867 janurjban nyithatta meg sajt nyomdjt. Taizs Mihly 1866. augusztus 23-n adta be krelmt nyomdanyitsra a vrosi tancshoz, m krelmt elutastottk. Mg ez v novemberben jbl beadta krelmt, azonban most nem Pcsre, hanem Mohcsra. Termszetesen elbb tjkozdott a lehetsgrl, s gy okoskodott, hogy a nyomdt majd thelyezni Pcsre knnyebb lesz, mint jat kezdeni, s tlete be is vlt.
A mohcsi fszolgabr lelkes hang javaslata megtette hatst, s Taizs az engedlyt 1867 februrjban meg is kapta, s a kis csald - melyben akkor mr kt gyermek volt, s a harmadikat vrtk - tkocsizott Mohcsra. Az akkori Nmet utca 41. - ma Kossuth u. 85. - szm alatt brelt hzban helyezkedtek el, s Taizs Mihly, mint Mohcs els nyomdsza, megkezdte mkdst.
A Taizs nyomda mohcsi mkdsrl sajnos nemigen tudunk, impresszumos nyomtatvnya mg nem kerlt el. A mohcsi reformtus egyhz anyaknyve szerint 1867. augusztus 21-n megszletett fik, akit Kroly nvre kereszteltek.
gy tnik, a mohcsi nyomdanyitst valban csak "ugrdeszknak" tekintette Taizs, mert mr 1867 decemberben krelmet adott be a pcsi vrosi tancshoz a nyomda thelyezsre, m ekkor elutastottk, fellebbezett, s erre 1868 mrciusban megkapta az engedlyt. Ezt kveten t is kltztt Pcsre, s a mai Kossuth tr - elbb j tr, majd Majlth tr - szaki oldaln, az akkor volt Bazr-soron megnyitotta kis mhelyt.
A pcsi nyomdanyitssal Taizs Mihly tulajdonkppen elrte kitztt cljt, s most mr megindulhatott az anyagi s trsadalmi stabilizlds tjn. Brmely nyomda szmra fontosak az n. visszatr munkk, pl. a heti vagy havi lapok, amelyek tulajdonkppen "knyszerplyn" vannak, mert idbeni rendszeres megjelensk a fennmaradsuk felttele. Sikerlt Taizs Mihlynak is ilyen munkkat szerezni, s gy nla kszlt a Pcsi Figyel c. hetilap, valamint a Gazdasgi Figyel is.
A korbbi - nem tudjuk, hol - brelt lakst 1876-ban sajt hztulajdonnal vltotta fel6, az akkori Hunyadi, a mai Mtys kirly u. 19. sz. hz vtelveI. A sok szorgalmas munka kzben a csald is lassan cseperedett, s Antnia lenyuk 1872-ben frjhez ment Gebhardt Ferenchez, aki a Pcsi Takarkpnztr pnztrnoka, fpnztrosa s ksbb igazgatja lett. Gyermekeik gyvd s br felesgek lettek, a fik pedig egyetemi vgzettsget szereztek. (Pl. Gebhardt Antal dombvri jrsbr volt, m ksbb termszettudsknt mzeumvezet, tuds kutat lett.)
gy tnik, hogy Taizs Mihly tudatosan trekedett arra, hogy csaldjval kiemelkedjk az egyszer iparos tlagos szintjrl. Iparos volt, s az is akart maradni, st idsebb fit, Jzsefet is annak, munkja folytatjnak sznta, - de olyan iparos akart lenni, aki iparnak s munkjnak trsadalmi megbecslst tud szerezni. Br kzvetetten, de nyilvn ezt a clt szolglta az a krlmny is, hogy mindkt fia kzpiskolt vgzett, s rettsgit tett (ami abban a korban nem volt gyakori az iparos gyermekek krben). Ifjabbik fia, Kroly az iskola utn a pcsi joglyceumot vgezte el, majd Kolozsvron doktorlt, s elbb a debreceni, majd a soproni iparkamara ftitkra lett.
Idsebbik fit, Jzsefet az rettsgi utn Pestre kldte egy j nev nyomdba, hogy ott sajttsa el a szakmt. rdekes momentum, hogy az apa nem vllalkozott sajt fia szakmai tantsra, aminek felteheten az volt az oka, hogy ha tant, akkor nem dolgozik, cskken a kereset, mrpedig arra nagy szksge volt, mert messze tekint tervei voltak.
Lelkesen fogadta, s tstnt bekapcsoldott Taizs Mihly a pcsi nyomdszok egyletnek szervezsi munkiba, s az alakul gylsen korelnkk vlasztottk. A pcsi evanglikus egyhz 1868-ban nllsult, s egy v mlva templomptsre kezdtek gyjteni, Taizs 100 forintos adomnyval lelkesen prtolta a tervet.
Ezekben az vekben Taizs Mihlyn s Hochrein Jzsef litogrfus knyomdjn kvl mg kt nyomda volt: a Lyceum nyomda s ifj. Madarsz Endre nyomdja. Mg az elbbi a brlk kezn csak vegetlt, de nem fejldtt, addig a msik felszereltsgben s vezetsben is modernebb volt. Madarsz Endre szemlyben is npszer volt a vrosban, s a nyomdszok krben is. gy bizonyra nem volt vletlen, hogy az nyomdja helyisgben alakult meg a Pcsi Nyomdsz Egylet 1869. mjus 9-n, melyrl a volt nyomda - ma Nprajzi Mzeum - faln emlktbla tanskodik.
Ifj. Madarsz Endre rvid betegsg utn, 1872. mrcius 23-n, 45 ves korban elhunyt. Nyomdjt ezutn az zvegy nevben faktorok vezettk, s minthogy az zvegy - nyilvn kis gyermekei miatt - frjhez ment Gyenes Pongrc tisztviselhz, feltehet volt, hogy a nyomdt elbb-utbb eladjk. Nem bizonythat, de elkpzelhet, hogy a helyzetet ltva Taizs Mihly fejben mr ekkor megfordult a gondolat a nyomda megszerzsre. Csendben, nagy szorgalommal dolgozott tovbb, s kzben az id is berett: 1883-ban hre ment, hogy elad a Madarsz nyomda.
Taizs Mihly s rendkvl energikus, tettre ksz felesge - aki eddig is intzte a csald pnzgyeit -, nagy elhatrozssal klnfle pnzgyi manverek, eladsok s klcsnk rvn elteremtettk a krt 8000 forintot, s 1884. mrciusban megvsroltk a nagyszer Madarsz nyomdt - de nem maguknak, hanem a nyomdsz tanulidejt ppen befejez Jzsef fiknak, aki ez vben tlttte be a 23. letvt. Hazarendeltk, s a frissiben megvett nyomda lre lltottk Jzsefet. A csaldi hagyomny tud arrl, hogy a nyomda rgi alkalmazottai eleinte ugyancsak morgoldtak a fiatal fnk miatt, de hamarosan megbizonyosodhattak arrl, hogy a fnknek csak vei szma kevs, nem pedig a tudsa.
Nem kis emberi blcsessgre vallott, hogy Taizs Mihly tovbbra is megtartotta kis nyomdjt, hogy teljes fggetlensgben lhessen szenvedlynek, szakmja szeretetnek.
1889. jnius 18-n este Taizs Mihly 61 ves korban befejezte dolgos, pldamutatan becsletes, tiszteletre valban mlt lett. Szaktuds, szorgalom, becslet - taln e hrom fogalom jellemzi legjobban Taizs Mihly egynisgnek legfbb vonsait. Szemlynek s nyomdjnak ezek voltak a legfbb hrveri, ezrt volt mindig munkja, s ezrt tudta terveit szvs kitartssal megvalstani. Taizs Mihly emlkt immr utcanv is rzi Pcs vrosban.
A volt Madarsz nyomda ln - a rgi szemlyzet megtartsa mellett - Taizs Jzsef arra trekedett, hogy a munkk sznvonala ne cskkenjen, ezrt gondoskodott jabb gyorssajt beszerzsrl, s a betanyag felfrisstsrl. Igazi indokait nem ismerjk, de tny, hogy nyomdjt a vros kzpontjba kvnta telepteni. Erre 1884. szeptemberben kerlt sor, amikor a Szchenyi tr 12. sz. Ndasy-fle hzbl az gyszsg kikltztt, s ekkor a nyomdt ide helyezte t. Bizonnyal gy okoskodott, hogy a vroskzpontban jobban szem eltt van, s ez gazdasgi s trsadalmi szempontbl csak elnys lehet. Mi lett Taizs Mihly halla utn a nyomdjval? - nos, a szlk irnti szeretetnek s megbecslsnek igen szp tanjelt adta Jzsef, amikor tovbbra is fenntartotta a kis nyomdt, st azt is felkltztette a Szchenyi trre, a tbla pletben volt kis helyisgbe. Katalin asszony ide eljrt egszen 1913-ban bekvetkezett hallig, s szre sem vette, hogy az ltala "vezetett" kis nyomdt valjban fia, Jzsef ltja el munkval...
Taizs Jzsef jl megtermett, sportos klsej ember volt, klnsen fiatalabb korban s komolyan vgzett munkja mellett, ms fiatalokkal egytt is bekapcsoldott szmos mozgalomba. gy tudunk arrl, hogy 1887-ben ccsvel, Krollyal egytt a Srga csik cm npsznmben szerepelt. 1888-ban is bellt a tvgyalogl atltk sorba a Pcs-Mohcs kzti versenyen. A 40,3 km-es tvot 5 ra alatt teljestette, s a 9 indul kzl negyedikknt rt clba. Az 1888-as killtson munkival ezst rmet szerzett. Miknt apja, is bekapcsoldott az evanglikus egyhzkzsg letbe, s veken tjegyzi, majd pnztrosi tisztet ltott el.
Kzben megrett az id, hogy csaldot alaptson. Megismerkedett Szalezer Jzsa kisasszonnyal, Szalczer Sndor baranyabri rk. plbnos hgval, az ismeretsg komolyra fordult, s 1889 hsvtjn megtrtnt az eljegyzs. Nagy szomorsgukra a nyr kzepn Taizs Mihly meghalt, de mr nem vrtak tovbb, s augusztusban a menyasszony btyja Bron eskette ket, s a kvetkez vben mr az jszltt kis ilonka hangja verte fel a hz csendjt.
Taizs Jzsef valban elreltan cselekedett, amikor a Szchenyi trre kltztt, s ezt mg fokozta azzal, hogy 1894-ben 29.000 forintrt megvette a Megye s a Mria utck sarkn ll igen szp hzat, s oda kltztt csaldjval, nyomdjval egytt. zeme ekkor mr knyvktszettel is fel volt szerelve, klnsen gazdag betanyaga, tovbb nyomdai gpei megtttk azt a mrtket, amelyek akkoriban egy jl felszerelt nyomdazemet jellemeztek.
Ekkor mr hetilap is kszlt a Taizs nyomdban, a Pcsi Hrlap, majd a Pcsi Figyel, tovbb a Verb Jank cm lclap Vrady Ferenc szerkesztsben. Egyre nagyobb feladatokra vllalkozott, s igen jelents knyvkiadvnyok kszltek itt. A nyomda betanyaggal igen jl el volt ltva, a latin betcsaldok mellett rendelkezett gt (fraktur), grg, cirill, st arab betkkel is, tovbb jelents matematikai anyag mellett kottk szedsre is kpes volt a nyomda.
Kln ki kell emelni azt az igen sikeres tevkenysget, hogy a megye kzigazgatsban hasznlatos nyomtatvnyokat rendszeresen ksztette, s azokbl raktrt tartott. Taizsnak egybknt is j kapcsolatai voltak a megyvel, Baranya vrmegye Hivatalos Lapja is itt kszlt, gy els kzbl rteslhetett a szksges rlapokrl.
Slyos megprbltats rte Taizs Jzsefet, amikor 1893. jnius 27-n felesge slyos betegsgben elhunyt, htrahagyva alig hrom ves lenykjt. Nagy akaratervel lett rr a tragdin, hisz most a csaldi httr roppant ssze, amely biztos tmaszt, egyttal rtelmet is adott munkjnak, s ott volt a kis ilonka elltsa, nevelsnek gondja. Nem is lehetett ezt meg nem oldani, s Taizs Jzsef ngy v mlva felesgl vette a 27 ves zv. Kobelrauseh Lajosn szl. Mestritsi Ilonkt. E hzassgbl gyermek mr nem szrmazott, de az j felesg szinte igazi desanyaknt nevelte-gondozta a kis flrva Ilonkt, s ltta el frjt.
Taizs Jzsef mindenkor nagy megbecslsben rszeslt a nyomdszok rszrl, amelyet az egyleti letben is kifejezsre juttattak azzal, hogy vtizedet meghaladan volt a Pcsi Nyomdszegylet elnke, s az is az igazsg, hogy a nyomdszok krben szinte rangot jelentett, ha valaki a Taizsnl dolgozhatott. Mltak az vek, s a kis Ilonka is eladsorba jutott, 1910. oktberben frjhez ment Wittelsbaeh Kroly brlhz, aki aztn ksbb, fleg az els vilghbor utn - amelyben rszt vett s fhadnagyi ranggal szerelt le - mindinkbb bekapcsoldott a nyomda letbe s irnytsba. 1911-ben megszletett fik, Ott, aki a ciszterciek Nagy Lajos Gimnziumt vgezte el kivl eredmnnyel, majd katonaidejnek letltse utn a pcsi egyetem jogi karnak hallgatja volt, s ugyancsak kivl eredmnnyel tette le vizsgit. Ott a szlk s nagyszlk minden remnye volt, de 1933. december 10-n, 22 ves korban hirtelen megfzssal slyosodott tdgyulladsban elhunyt. Nagyon slyos csaps volt ez a Taizs csaldra, hisz arra szmtottak, hogy majd viszi tovbb az zemet, re gondoltak, amikor pp egy vvel elbb szedgpet vsroltak, hogy a knyvksztsben tovbb fejldhessenek.
A kt vilghbor kztti idben Taizs Jzsef gazdasgilag is, trsadalmilag is igen jelents helyzetet vvott ki magnak a vros letben. Tagja volt a Pcs vrosi trvnyhatsgi bizottsgnak, kereskedelmi tancsosi cmet kapott, 1904 s 1935 kztt a Pcsi Takarkpnztr igazgatsgnak tagja volt, s a Magyar Nemzeti Bank vltbrjnak is megvlasztottk.
Taizs Jzsef 76 vet rt meg tartalmas, becsletes, tisztes munkban, s 1936. augusztus 6-n bekvetkezett halla nyomn mondhatni, az egsz vros rszvte ksrte utols tjra, a csaldi srboltba.
A nyomdt ekkor veje, Wittelsbaeh Kroly vette t, s vezette a hagyomnyos keretek kztt. Sajnos, mr nem mindenben tudott apsa nyomdokba lpni, s az igazsg az, hogy kiss merev, a munksok irnyban tvolsgtart egynisge miatt a nyomdszok krben sem vezte az a npszersg, tisztelet, amit Taizs Jzsef vtizedek sorn t lvezett.
A msodik vilghbor a nyomdazemet kzelebbrl nem rintette, csak egyes nyomdszok bevonulsa okozott nmi gondot. A hbor vgn a szovjet katonk a nyomdt nem foglaltk le, csupn cirill bet anyagt hasznltk, s termszetesen a paprraktrat is ignybe vettk.
... s elkvetkezett 1949. december 29-ike, az egsz magyar nyomdaipar llamostsnak napja, a Taizs nyomdt is lefoglaltk, s ideiglenes megbzottat, telepvezett neveztek ki a nyomda vezetsre. Ksbb egy ideig "Mecsek nyomd"-nak neveztk, betanyagbl a gt (fraktur) betket, mint "fasiszta betket" beolvasztottk, a gpei rszben ms nyomdba, rszben kohba kerltek, - gy aztn vget is rt az egykor nagyhr, s valban kivl munkt vgz Taizs Jzsef Knyvnyomda trtnete.
A nyomda helyisgeibl kitiltott Wittelsbach Kroly 1971. jnius l0-n, 88 ves korban, zvegye Taizs Ilona, sokak tisztelt s szeretett Ilonka nnije pedig 1975. jlius 15-n, 85 ves korban fejezte be fldi lett.