A KZMVESSG EZER VE
A KRPT-MEDENCBEN 2009.
Pcs-Baranyai Kereskedelmi s Iparkamara - 7625 Pcs, Majorossy I. u. 36.
Tel.: 72/507-148 - Fax: 72/507-152 - e-mail: pbkik(kukac)pbkik.hu - www.pecsikamara.hu
 

Rayman Jnos: A pcsi szappangyrts trtnete

I. Mi a szappan s hogyan kszl?

A szappan eredetileg a termszet egyik klns ajndka. Hasznlatnak kezdete a mlt homlyban vsz el, hiszen azokat a nvnyeket, amelyek magasabb szaponin tartalmuk miatt vzzel sszedrzslve jl habzanak, mr vezredek ta ismerik, s szappanknt hasznljk. Az korba nylik vissza az llati zsiradkbl fahamuval ksztett szappan ismerete is. Eddigi legkorbbi lerst Galenusnak ksznhetjk. Az idsebb Plinius szerint a germnok s gallok mr lltottak el szappant, de a rmaiak nem.
A fokozatosan kifejldtt szappanos ipar (smigmator, saponarius, Seifensieder), vszzadokig a gyertyagyrtssal (lumin arius, Kerzengiesser, Lichtzieher) trsult, hiszen az llati faggy, llati zsiradk volt mindkt iparcikk gyrtsnak legfontosabb alapanyaga.
A kzpkorban mr a chszervezet keretei kztt mkdtt a szappanfzs mestersge. Az els ismert adat Augsburgbl szrmazik, ahol 1334-ben mr mkdtt chk. A gyripar kialakulsa utn fokozatosan elsorvadt a hzi szappanfzs, hiszen a nagyipari termk jobb s olcsbb volt a hzilag ellltottnl. A ches szappanosok, szappanfzk, gyertyamrtk a chek megsznte utn is megtartottk mhelyket, kzlk a legrtermettebbek ezt a mhelyt zemm, st nmelyek gyrr fejlesztettk, s mr nagyipari krlmnyek kztt folytattk a szappangyrtst.
Szappan tulajdonkppen akkor keletkezik, ha llati vagy nvnyi zsiradkot alkli lggal kezelnek. A zsr zsrsavakra s glicerinre bomlik, majd felveszi az alklit. Ha az n. elszappanosts ntronlggal (lgkvel, NaOH) trtnt, akkor ntriumot kaptak, ezek a ntronszappanok, ha klilggal (KOH), akkor kliumot, ezek a kliszappanok.
Ha kevs oldott svnyi st tartalmaz a vz (lgy vz, esvz), akkor a szappan knnyen olddik s jl habzik. A szappanhab testnk brfelletre vagy a textilanyagok szlaira tapadt zsrokat s azok szennyezit finom cseppekre oszlatja szt, ezeket a mosvz magval tudja ragadni, gy eltvolthatk. A szappanfzsnek szmos apr fortlya alakult ki, amelyeket a klnbz receptekbl sem lehet mindig nyomon kvetni, hiszen a bevlt fogsokat, becses szakmai titokknt riztk, de lnyegk azonos volt. Egy 1797-ben megjelent recept szerint "J szappant tsinlni" gy lehet, ha a faggyt hamuzsrbl s mszbl keletkezett klilggal sszefzzk. " ... 16 mrtze hamut ztass meg vzben, ... utna vgy egy mrtze oltatlan meszet s tedd a megztatott hamunak kzepbe, nts egy fele dzsa vizet a mszre ... hadd lljon, majd kavard szve egymssal." A szilrd rszt szitn vagy vsznon felfogva a szr1et lesz a szksges lg. Ebbl egy kantt " ... az stbe tgy, vesd bele a 26 font faggyt is, mellyet elszr meg kell aprtani s mind hadd forrjon hrom rig, de szntelen kavarni kell, hogy ki ne fusson ... tgy bele egy negyed rsz font st s forrald addig, mg a lg s a szappan el nem vlik. .. utna merd le a lgot felyl, a szappant pedig egy klns ednybe, mg az st egszen kirl, e meglvn tgy ismt friss lgot az stbe, bele vetvn abba a kimeregetett szappant, hadd forrjon egy kevs ideig. Akkor egy negyed rsz font st s fzd jra egytt mg a lg s szappan egymstl elvlik. Vgre vgy egy asztal fikot, melyen jukak vagynak ltal frva, abba tgy egy ruht s meregesd fl a szappant ... hadd hljn meg jtszaka s ms nap tblkra metlheted."
Nos ez a recept nem ms, mint a zsrsav helyben gyrtott klilggal trtn kezelse, s konyhasval a kemnyebb ntronszappan kivlasztsa. Nagyon hasonl eljrst kvetett a hres debreceni szappanos ch fzsi technolgija is, de k a krnyken lv szikes tavaknl sprt szikst (szdt) hasznltk lgknt. Ebbl msztejjel ntronlgot kaptak, amely a szappanostst vgezte. " ... Haznkban a legjobb szappany a' Debreczeni, mivelhogy ezen' tjkon a' szksnak (soda, natrum) nagy bsge vagyon ... "
gy mosszappant lehetett gyrtani. A jobb minsg szappanhoz mr legtbbszr zsiradkknt kkuszzsrt, szezm-, ricinus-, repce- vagy plma olajat hasznltak.
A j minsg pipereszappan ellltshoz teht elszr is kivl minsg, tiszta nyersanyag szksges, de az elkszlt szappant utna mg tbbszri tiszttsnak is alvetik. Ilyenkor a szappant elbb forgcsolssal aprtjk, hogy knnyebben kiszradjon, majd ezt sszetrik (pillirozs), illatostjk, festik, vgl rudakba vagy formkba sajtoljk.
A XVIII. szzadban hresek voltak az alicantei s cartagenai, velencei, marseillesi s touloni illatostott pipere szappanok.

II. A pcsi szappanos ch

A szappanos ipar ott tudott jelentsebben kifejldni, ahol a nyersanyagok, klnsen a termszetes szda (sziks), vagy nagy erdsgek miatt az olcs fa hamuzsr fzsre rendelkezsre llt. Baranya tulajdonkppen egyikhez sem tartozott. Hamuzsrfzst ugyan folytattak Pcs krnyknek erdeiben is, de kzel sem olyan mrtkben, mint a felvidki vrmegyk erdsgeiben. Csak pldaknt emltjk, hogy 1841-ben a vajszli uradalom meghirdette az getsi jog brbeadst. Ezrt ebben a trsgben a ches ipar elssorban csak helyi fogyasztsra gyrthatott szappant.
Baranyban csak Pcsett mkdtt szappanos ch, legfeljebb egy-egy tagja dolgozott a megye ms helysgben, de mindezekrl igen keveset tudunk. Mivel trgyi emlkek a helyi chtl nem maradtak, de hasonlak lehettek, mint brhol az orszgban, bemutatunk egy nyeles mer ednykt tart szappanos mestert a debreceni ch behv tbljrl (1791), a Kassrl (1784) szrmaz tbln pedig alul rozettkkal dsztett szappan lthat, fltte egy kteg gyertya van elhelyezve.
Mg Debrecenben 70-80 f dolgozott ebben az iparban, Pcsett legfeljebb 8-10 mester, a mhelyhez tartoz nhny legnnyel s inassal.
1806-bl csak gyertyamrtkrl van adat, akik felteheten a szappanosokkal alkottak kzs chet. Egy nyomtatott bizonysglevelet riz a Nemzeti Mzeum. 1813-ban a vrosban 48 ch mkdtt, de szappanosok nem szerepeltek kzttk. A pcsi szappanos ok chlevele, amelyet a kirlytl kaptak, 1824-bl szrmazik, de csak egy nmet nyelv msolata ismert. 1828-bl a szappanos chet 7 mester kpviselte. Egy els osztly s 6 harmadik osztly mester. 1831-bl a kvetkez szappanosokat ismerjk:
Langer Hyeronimus, Czettner Ferenc, Pentzeleitner (!) Jnos, Korbusz (v. Korbus) Mihly s Puttzer Mihlyn zvegyi jogon.
1833-ban 663 mester, 712 legny s 317 inas, sszesen 1692 iparos dolgozott Pcsett. Ebbl a szappanos chet 8 mester, 5 legny s 4 inas, sszesen 17 iparos kpviselte.
1835-ben egy Heilmann Gspr nev mohcsi szappanos nyjtott be krelmet a Helytart Tancshoz.
A pcsi szappanos ch szmos panaszos levllel ostromolta a megye hatsgait, amelyekben mindig ugyanaz a panasz: a helyi mszrosok drgn s rossz minsgben adjk a faggyt a szappanosoknak (1831, 1834, 1835, 1841, 1849 vekbl).
1840-1850-ben Putzer Ferenc szappanos a Szigeti klvros 4. sz. alatt az 1840-1848 kztti adsszersban, taln Putzer Mihly fia? Vit Ferenc a Budai Klvros 267. szm hzbl adzott 1842-1849 kztt. Korbus Mihly a Belvros 225-ben lakott 1842-1843-ban. Schmidt Jnos a Belvros 553. szm alatt szerepelt 1842-1843-ban. Gch Jzsef a Budai klvrosban, 241. szmon, szintn 1842-1843-ban.
Heindlhofer Jzsef neve 1842-ben bukkant fel egy levlben. Mint siklsi szappanos 4 font gyertya s 6 font szappan rt krte megfizetni, amelyet a helyi selyem-gombolytnak szlltott. (A gyertya fontja 36 krajcr, a szappan 30 krajcr volt akkoriban). 1846-ban egy Heindlhofer nev szappanos legny Pcsett mesteri jogokrt folyamodott. Ebbl tudhat meg, hogy Heindlhofer Jzsef szappanos legny a mestersget kitanulta, vndorlssal t vet tlttt el, Pcsett szeretne letelepedni, s n. sztearin gyertya-gyrat fellltani (Nevt esetenknt Haindelhoffer alakban is rtk.) A pcsi szappanos ch gy nyilatkozott, hogy gy is elegen vannak, a pcsi kznsget szappannal s gyertyval el tudjk ltni. Tovbb a krvnyez vndorl knyvt is gyansnak talltk, ezrt a krelem elutastst indtvnyoztk a pcsi tancsnak. A vrosi tancs azonban nem fogadta el ezt a vlemnyt, s gy ltta, hogy a vndorl knyv rendben van, a legny bel- s klfldi mhelyekben gyesen dolgozott, a jelenlegi kilenc pcsi mester kzl egy lemedett kor, egy pedig nem zi mestersgt. A vros nvekszik, ezrt kell az iparos. Ha a ch ltal feladott remeket sikeresen elkszti, mesterr befogadja a vros, nyilatkozott a tancs. A ch-remekls nyilvn sikeres volt, mert a nevezett mestert 1848-ban mr a Szigeti klvrosban, a 17. szm alatt talljuk.
1848-ban az sszersok 9 mestert, 8 legnyt s 1 inast tartalmaztak. 1852-ben Bchel (vagy Bkel) Mikls, 1836-ban szletett szappanos legny krte vndor-knyvt, amelybl az is kiderlt, hogy Baranyban szabadult.
1853-ban Kbor Jnos tancsnok jelentette a tancsnak, hogy Pcsett egyes chek, gy a szappanosok is jogosultak vidki mestereket felvenni, azoknak tantvnyait szerzdtetni s felszabadtani. Ugyanekkor a mesterinasok jegyzkben Putzer Mikls pcsi s Gundi Sndor kaposvri szlets szappanos inasok neve szerepel. Ekkor 168 ches inast tartottak nyilvn, s ebbl mindssze kt f kszlt a szappanfzs mestersgre.

III. A Heindlhofer-fle szappangyr

gy ltszik, a vrosban letelepedet szappanos chmesternek sikerlt gykeret eresztenie, mhelye a chek megszntetse utn is megmaradt, st mg fejleszteni is tudta. A cgiratok tanulsga szerint ugyanis 1876. prilis 24-n tadta finak a cgvezetst, s ezt bejegyeztette az egyni cgek nyilvntartsba. Ezrt a Heindlhofer Jzsef tulajdont kpez szappangyrt a tovbbiakban fia, ifjabb Heindlhofer Jzsef cgvezetknt jegyezhette. Ugyanebben az vben Siklson egy msik, bizonyos Heindlhofer Antal siklsi lakos szerzett telephelyet, s az mint szappanos zlet kerlt a nyilvntartsba. Teht a szappanos csald siklsi ga is tovbb dolgozott, s ezt a siklsi cget csak 1891. jnius 5-n trltk, mint megszntet a cgjegyzkbl.
Idkzben, 1881-ben a pcsi cg nevt jra feljegyeztk a cglajstromba, de ez semmi vltozst nem jelentett. Csak a cgszer alrst rgztettk magyarul, ifj. Heindlhofer J. s nmetl lerva, J. Heindlhofer jun. Ez lett a pcsi szappangyrt zem, amely hamarosan pipere- s mosszappan gyrknt mkdtt, de tz v mlva megsznt, ezt a tnyt viszont csak 1891. jlius 10-n jegyeztk be a cglajstromba. Mivel a Schtzer szappanos-cg trtnete Pcsett 1888-ban azzal kezddtt, hogy tvettk Heindlhofer gyrt, s ezt az tvteli idpontot jegyeztk be a cgjegyzkbe is, alighanem a Heindlhofer-cgnek csak a tnyleges trlse ksett, mert erre csak 1891-ben kerlt sor. Az zem tadsa mr 1888-ban befejezdtt. Teht a mr fl vszzada e helyen mkd szappanos cget, amelyet kt generci alatt mhelybl gyrr fejlesztett a csald, tovbbra is a szappaniparban tevkenyked vllalkoz folytatta.

IV: A Schtzer-szappangyr

A Schtzer csald szappanos mestersge Veszprmben kezddtt, ahol Schtzer Adolf az 1830-as vek elejn szappangyrtsba fogott. Termkeivel a krnyk vsrain is megjelent, s ezrt rvidesen ismertt vltak a Schtzer szappanok egsz Veszprm megyben. Kzps fia, Schtzer Samu Szigetvrra kltztt, ahol 1879-ben szappangyrat alaptott s zemeltetett. Eredmnyes mkdst bizonytja, hogy 1888ban ttette telephelyt Pcsre, ahol tvette a Heindlhofer-fle "mos- s pipere szappangyrat. Mg abban az vben rszt vett a Pcsi Orszgos Killtson, ahol a vegyszeti ipar terletrl ketten, Sipcz Istvn gygyszersz s Schtzer Samu llami ezstrmet nyert. (Ez az llami ezstrem akkoriban a legrangosabb llami elismersnek szmtott.) A bemutatn ltottakrl a szemtan gy szmolt be: " ... A killtsi helysgbe belpvn Schtzer S. pcsi szappan-gyros impozns killtvnya gyakorol renk kellemes benyomst. risi ngyszg talapzaton (a ngy sarkn 4 oszloppal) 1 s 1 l magas gla ez, tetejn nagy gmbbel. Az egsz alkotmny szappanbl van, a ngy sarokoszlop tetejn pedig veg tartba faggy, kokusolaj, glyczerin s riczinusolaj. A mos s mosd szappanok minden faja fltallhat itt, igen csinos killtsban ...
A pcsi szappangyros 1898-ban Kllai Bni kzs pnzgyminiszter megbzsbl megalaptotta Szarajevban a legels boszniai szappangyrat, amelyet nyolc vi mkdtets utn adott t az ottaniaknak. (Ez a gyr az 1930-as vekben mg mkdtt.)
Magyarorszgon a szappan- s mosszeriparban a klfldi verseny, klnsen az osztrk igen ers volt. A hazai piacon a klfldi cgek ltal lefolytatott, akkoriban mg elgg szokatlan reklmhadjrat olyan eredmnyes volt, hogy hatsra szreveheten visszaesett a magyar szappan irnti kereslet, s ezzel a szappangyrak termelse. A hazai szappanosok sszefogsra, a hazai termels szervezettebb ttelre, s a klfldi verseny elleni vdekezs sszehangolsra volt szksg. Ezt sikerlt megteremteni, amikor Schtzer Samu szorgalmazsra megalaktottk a Magyar Szappangyrosok Egyeslett, aki ebben kifejtett sokvi munkja s rdemei elismersl az egyeslet elnki tisztt is vtizedekig betlttte. Hasznos lpsnek s eredmnynek tartottk, hogy az egyesletbe sikerlt bevonni az Erdly s Horvt-Szlavnia terletn mkd szappangyrosokat is.
Schtzer tanult a klfldiek mdszereibl, mert klnbz szappanflesgeit a helyi s orszgos sajtban, turisztikai, vrosismertet s egyb kiadvnyokban rendszeresen reklmozta. Arra is nagy gondot fordtott, hogy a kzreadott reklmok rdekesek legyenek, j brkkal hvjk fl magukra a figyelmet, hiszen szmos rajzos hirdetst a hres pcsi kpzmvsszel, Gbor Jenvel terveztette.
Mindezek mellett gyrt folyamatosan fejlesztette, jabb gpekkel szereltette fel, de nagy slyt helyezett arra is - s ebben pldt is mutatott -, hogy az ru eladsnak legbiztosabb felttele az lland j minsg legyen. Erfesztsei nem voltak hibavalk. A magyar szappanipar kpes volt felvenni a versenyt a klfldi cgekkel, s a gyraknak a termelsben bekvetkezett visszaesst is sikerlt megszntetni. A szakminisztriumnl 1905-ben kijrta, hogy a szakma a vzvegre szlltsi kedvezmnyben rszesljn, majd az ipari s vsrlshoz llami kedvezmnyt kapjon. Mivel Tisza Klmn miniszterelnkt is sikerlt meggyznie, Schtzer kzremkdsnek lett az eredmnye, hogy a szappanosok a glicerin-szappan gyrtshoz szksges szeszt s cukrot admentesen vsrolhattk. Ezrt s ekkor kezdtek Magyarorszgon denaturlt szeszt gyrtani.
Az 1907 -ben Pcsett megtartott nagyszabs orszgos killtson klns ltvnyossggal szolglt a Schtzer-fle szappan-pavilon, ahol Frigyes fherceg alabstrom-fehr mellszobrt mutatta be a nzknek, termszetesen Schtzer-fle szappanbl. gy ltszik, ez a zsrinek is tetszett, mert killtsi aranyremmel jutalmaztk killtott szappanjait, s a nem mindennapi "malkotst".
1908-ban, a Pcsi Kereskedelmi s Iparkamara tisztjtsakor az iparosok osztlynak vlaszmnyi pttagja lett.
Schtzer Smuelnek kt fia volt. Mind a kett atyja szakmjt vlasztotta, s ebben kpezte magt. Pl, az idsebb klfldn tanulta a modern szappangyrtst. Bejrta Svjc, Nmetorszg s Franciaorszg nagyobb szappangyrait, majd Amerikba ment, hogy az ottani mdszereket is megismerje. A msik fi, Gyula itthon maradt, s atyja cgnek kereskedelmi rszlegnl tevkenykedett.
A cg tbb zben jelentett be a kamarnl valamelyik termkre vdjegyet. A Zsolnay ltal ismertt tett "ttorony" vdjegyet 1910-ben vlasztottk, s az ttorony-szappan az egyik legsikeresebb termkk lett.
Schtzer Samu 1912. februr 6-n Gyula fit trsul jegyeztette be a cgbe, s ekkor vlasztottk a >Schtzer S. s Fia pcsi szappangyra megnevezst. Schtzer Gyula is rtermett, gyes keresked volt. Elrte, hogy az llami tmogatsknt beszerzett gpeket a kereskedelmi miniszter 1913. oktber 29-n a cg tulajdonba adta. Tbbszr beutazta Magyarorszgot, hogy a cg zletfeleit megismerhesse, s j vevket is tudjon szerezni. A Balkn orszgaiban is szvesen vsroltk a Schtzer-szappant. 1918 mrciusban Pcs trvnyhatsgi bizottsga a gyros krsre engedlyt adott a cgnek, hogy a vros cmert hasznlhatja. (Termszetesen az engedlyezsi dj lefizetse utn.) Rvidesen a cges levelek fejlcn meg is jelent a vros cmere. Az els vilghbor alatt, mg Gyula katonskodott, apja vllra nehezedett a cg minden gondja.
1921-ben Bosanski Brodban testvrvllalatot alaptottak, hogy a cg hbor eltt megszerzett zleti sszekttetseit fenntarthassk. A jugoszlviai gyrat Pl fia vezette. Ezt kveten 1923tI dr. Wessely Imre vegyszmrnk, Margit lenynak a frje is belpett a cgbe. Elszr Schtzer Samu egytt vezette a pcsi cget vejvel, aki a gyr kzelben, a Szigeti t 17. szm alatt lakott. Gyula pedig Budapestre kltztt, s a Ferenc krt 1. szm alatt szerzett lakst.
1924-ben rdekeltsget szereztek Magyarorszg egyik nagyhr illatszer s kozmetikai rszvnytrsasgnl, a budapesti Savoly Pipereszappan s Illatszer Rt-nl. Ennek teljes ipari s kereskedelmi vezetst tvettk, s a gyrat is modernizltk. lre Schtzer Samu a vejt lltotta, mg Gyula hazatrt, s a pcsi cget vezette. A mohcsi csata 400 ves vforduljra rendezett nagyobb szabs mohcsi iparkilltson is killtotta termkeit, de djat nem kapott, azt a mohcsi cg vitte el. 1929-ben megnnepeltk a cg fennllsnak 50 ves vforduljt, amelyhez tbbek kztt a vros iparosainak lapja is gratullt. Schtzerknek a laphoz rt ksznlevelt mr a vroscmer dsztette.
Schtzer Smuel 1931. jlius 8-n elhunyt, de a cg nevt nem vltoztattk meg. Az rksket sem jegyeztk be a cgbe, mert valamennyien Schtzer Gyula s Wessely javra errl lemondtak.
A 1930-as vek gazdasgi vlsga a cget is rintette. Az Esztergr Lajos ltal kidolgozott, s Pcs vros ltal szervezett szocilis tmogats rendszerbe gy kapcsoldtak be, hogy venknt rendszeresen szappant adtak t az nsgakci rszre.
1935-ben nvnyi olajok s kenck gyrtst vezettk be. 1936-ban az jabb pcsi ipari killtson ismt rszt vettek szappan-flesgeikkel, amelyrt ezst rmet nyertek.
1939-ben mg megltk a cg 60 ves jubileumt, de utna mr nehz idk kvetkeztek.
1940-ben Wessely Imre a Kroly csapatkereszt, a sebeslsi rem s a bronz vitzsgi rem birtokban krte, hogy a cget az 1939. vi IV. t.c. korltoz intzkedsei all mentestsk, amit elutastottak, mert nem mellkelte, hogy rdekeltsge a cgben kitl szrmazik. Ezrt 1942. szeptember 29-n a cget kzkereseti trsasgg alaktottk t "Keres Pl s tsai, azeltt Schtzer S. s Fia szappan olaj s vegyi cikkek gyra" nvvel. A cg bejegyzsnl csak Keres Pl, zv. Schtzer Pln Panyk Zsfia s Schtzer Gyula neve szerepelt, akik a hites knyvvizsgl kimutatsa szerint egyenl rszben voltak tulajdonosok. Ezzel a tulajdonosok 2/3 rszben nem estek a zsid vllalatokat sjt korltozs al, ennek igazolsra azonban eljrs indult. Ebbl tudhat meg, hogy a csald birtokban volt a Soroksri Mszhomok s Tglagyr rszvnyeibl 391 db s a Savoly Illatszer s Pipereszappan Gyrak Rt rszvnyeibl 5000 db. De bepillantst nyerhetnk a cg gazdag termkvlasztkba is, mivel a gyrban mos- s mosdszappant, tiszttszereket, gyertykat, mcseseket, padlviaszt, nvnyi olajokat, kencket s kenceflket, ablakkittet, bripari s textilipari segdanyagokat, brvazelint, gpzsrokat, kocsikencst, szerszmolajat, padlolajat s haj olajat, tejkrmet, vzveget, lakkokat, nvnyvdelmi szereket gyrtottak s forgalmaztak. A beszerzett igazolsok birtokban a hatsg 1942. jlius 15-n killtott engedlye mentestette az j nev cget a korltozsok all. (Keres Pl rmai, Schtzer Pln grg katolikus volt). A csaldi rdekeltsg fenntartsra a ltrejtt j kzkereseti trsasg brleti szerzdst kttt a csalddal. Ekkor a forgtkt 100.000 aranypengben hatroztk meg. A korra jellemz, hogy az rtkt a mindenkori nagybani faggy rban szabtk meg. A hbor befejezse utn, 1945. jlius 19-n a cg rgi nevt visszavette, s jra "Schtzer S. s Fia szappan olaj s vegyi cikk gyra" lett. Keres Pl 1946. november 18-n kilpett a cgbl. A bejegyzskor az "ismeretlen helyen tartzkod" Schtzer Gyula s fia, Istvn cgtagok rdekeit Pcs sz. kir. vros ltal kirendelt gondnok, Kertsz Kroly kpviselte.
A cgbrsg egyik bersa 1948. jlius 22-n kelt, amelyben a trvnyszk elrendelte, hogy az elrenyomtatott cgnv al brmelyik kpviseletre jogosult szemly alrhat, ezek Schtzer Gyula, Schtzer Istvn s Schtzer Pln. Ekkor ugyanis mr Schtzer Gyrgyt letartztattk, s 1948 jniusban a kzellts rdekeinek veszlyeztetsben bnsnek mondta ki a pcsi uzsora-brsg I. 3964/1948 - 8 sz. tlete. Ugyanis 3000 kg repceolajat hasznlt fel engedly nlkl - kifejezetten a vros krsre -, a vros szappanelltsnak biztostsa cljbl. Noha a "feketzs" vdja all menteslt, nem sikerlt rbizonytani, hogy cselekedett a minden ron val sajt haszonszerzs vezette, mert az gy ellltott szappant hatsgi ron, jegy ellenben hoztk forgalomba, de a "fegyelmezetlen" tkst pldsan megbntettk. Kt v s hat hnap fegyhzbntetst s t vre szl hivatalvesztst kapott. Ez utbbi egyben a szappanos ipar gyakorlstl val eltiltst is jelentette. A pcsi llamgysz indtvnyra azonban 1948. december 26-n, kegyelmi hatrozat alapjn a htralv fegyhzbntetst tvltottk 10.000 Ft pnzbntetsre. A hatrozat meg is rkezett 1949. janur 27-n a pcsi kzigazgatsi hatsghoz, de Schtzer Gyrgynek mr nem sok haszna szrmazott ebbl, mert 1949-ben a cgbrsg vgzsben - az Ipargyi Miniszter 4791/1949. Eln. sz. megkeressre - kzlte, hogy a miniszter vllaltvezett rendelt a vllalt lre, s az sszes eddigi bejegyzsek rvnyket vesztik. A vllaltvezet 1949. prilis 21-n Hartmann Ferenc lett, ez volt az akkori llamosts "hivatalos" tja.
A cgtrtnet befejezseknt a cget mg abban az vben, 1949. november 1-n tkereszteltk >Pcsi Nvnyolaj-Ipari Nemzeti Vllalatnak a magyar kztrsasg kormnynak 361/1949. sz. hatrozatra kibocstott alapt levllel. Igazgatnak Pintr Istvnt, majd 1950. mjus 4-tl Seiden Plt neveztk ki. Idkzben a Justus-fle Pcsi Olaj gyrat s a Mauthner-fle cg olaj gyrt telept elbb "Norma" Olaj s Szappanipari N. V. nven szerveztk meg, majd a pcsi rszlegeket beolvasztottk a Pcsi Nvnyolaj-Ipari Nemzeti Vllalatba. Az j cg a hajdani tulajdonos, Schtzer S. s Fia cges paprjn jelentette be a kzigazgatsi hatsgnak az olajipari cg megalakulst 1950. janur 6-n. Az utols adat 1950. janur 28-bl szrmazik, amikor az j nemzeti vllalatot az iparlajstromba bejegyeztk.
Ezutn egy rgi pcsi szappanipari cg, amely 1846 ta megszakts nlkl ugyanezen a telephelyen, a szakmban dolgozott, 1888-tl a Schtzer csald tulajdonban folyamatosan fejldtt, hre s termkei nemcsak Pcsett, hanem szinte az egsz orszgban, st a Balknon s Ausztriban is ismertek voltak, vgleg bezrta kapuit.
Mra a szz ves gyrpleteknek nyoma sem maradt. Hajdani llapotrl egy cges levl dsztse ad kpet. Ma mr csak a teljes lebontssal eltntetett gyrplet res helye ttong.

V. Mecsek Pipereszappan s Illatszergyr Rszvnytrsasg

Pcs s Baranya nagyobbik rsze mg szerb megszlls alatt, az anya orszgtl elszaktva kszkdtt a fennmaradssal, amikor 1920. prilis 18-n Baranya s Bcska megszllt terletrl sszejtt rszvevk alakul kzgylsn, a fenti nven ltrehoztak egy szappangyrt vllalkozst. A kzgylsen 34-en vettek rszt, s Kengyel Jen elnklete mellett kimondtk a trsasg megalakulst.
A trsasg alaptkjt 1.000.000 koronban llaptottk meg, amelyet 2000 darab, egyenknt 500 korona nvrtk rszvny fedezett. A rszvny jegyzsekor a jegyzett ttel nvrtknek 50%-t kellett befizetni.
A megalakult trsasg clja pipereszappan, borotvaszappan, illatszerek, kozmetikai s hztartsi vegyszerek ellltsa s forgalmazsa volt. A cget a pcsi kirlyi trvnyszk, mint az illetkes cgbrsg 1920 prilisban be is jegyezte. A rszvnyesek kztt tbb szakmabli is volt. gy Szigeti Endre szappangyrt, Stengl Ervin drogista, Gtzl Kroly s Friedrich Sndor gygyszersz, Hay Sndor szappanos Zomborbl. Az alakul lsen mr 954 db, majd prilis 14-re sszesen 2923 rszvnyt jegyeztek, ami jelents tljegyzst mutatott.
A megvlasztott igazgatsg tagjai voltak: Cgvezet: Szigeti Endre.
Tagok: Wallis ch Pl gabona bizomnyos, Gyenes Miksa keresked, Stengl Ervin drogista, Goldberger Jen vegysz, Ppai Frigyes brgyri tisztvisel, Fehr Mikls okl. mrnk, Rth Pl, a Magyar-Francia Biztost Trsasg titkra.
A megalakuls utn alig nhny hnap elteltvel a cg kt frszvnyese bejelentette, hogy kilp a trsasgbl. Pogny Dezs, aki 200 rszvnyt vsrolt s Szigeti Endre, akinek 100 rszvnye volt, s a cgvezeti feladatot is elltta.
Ezek utn rvidesen elhatroztk a cg felszmolst. Idkzben a vros felszabadult a szerb katonai megszlls all, s visszatrt az let az eredeti kerkvgsba. Az esemnyek valsznleg kzrejtszottak a trsasg felszmolsban, hiszen Baranya felszabadulsval a bcskai vllalkozk orszghatron kvlre kerltek. Vgl a rszvnyesek az 1922. december 19-n tartott kzgylsen hagytk jv a felszmolst.
Az ekkor felvett leltr berendezett, technikai felszerelssel elltott zemet sejtet, mg ha a mai rtelemben nevezett gyrtl messze is elmarad! A berendezseket 462.500 koronra rtkeltk, amelyhez mg tovbbi kszletek tartoztak mintegy 22.000 korona rtkben: parfmk, festkek, viasz, szappan, s, gyanta, 100 lda, 439 db szappanhvely, 777 db doboz, 5 db szappanforma.
A vagyonleltr szerint a bevtel 3.101.142 korona 43 fillr volt, mg a kiads sszege 1.101.142 korona 43 fillrt tett ki. Ezek alapjn a felosztsra kerl vagyon rtke 2 milli korona volt, amelyrl gy hatroztak, hogy minden rszvnyt 1000 korona sszeggel fizetnek ki. Ehhez jrult mg a felszmols kiadsa 226.204 koronval. 1925-ben a felszmols lezrst mg gtolta, hogy az I. Maschmayer nev holland cgnek a 100 holland forint tkre s jrulkaira vonatkoz kvetelsre indtott pere mg nem fejezdtt be. A szappanos cg vgleges felszmolsa 1925. augusztus 26-n kvetkezett be, amikor trltk a cglajstrombl.

VI. Bonyhai Lajos szappanfz zeme

A Debrecenbl Pcsre szrmazott szappanos mester, Bonyhai Lajos 1928. jnius 18-n kapott iparzs gyakorlsra engedlyt, miutn a cgbrsg felvette az egyni cgek jegyzkbe. Telephelye a belvrosban a Klim u. 28 szm alatt volt, mivel az n. "Magrini" -fle hideg eljrsra krt s kapott engedlyt a hatsgtl. 1928-tl a Majlth tri piacon szerzett rustsi helyet.
A mester halla utn felesge, Stenge Gizella folytatta zvegyi jogon az ipart: "zv. Bonyhai Lajosn" nven bejegyezve. A szomszdok feljelentsei nyomn, mivel ttrt a fzsre is, felszltotta a vros hatsga, hogy telephelyt a vros "bzs vezetbe" teleptse t. Ezrt 1942-ben megszerezte a Siklsi t 43. szm alatti ingatlant, amely a brgyr mellett, a Nagyrpdi u. s Siklsi u. tallkozsnl lv saroktelek volt. Az ptkezs is nyomban megindult, amelyre a hatsgi engedlyt 1942. prilis 20-n adtk ki.23 A kis zem a hbor alatt vgig, ha nehzsgek rn is, de mkdtt. Tanstja egy megmaradt levl 1944 janurbl, melyben Lrincz Lajos piski keresked 20 kg mosszappan tvtelt igazolja s kzli, hogy a korbban szlltott 20 tucat pipereszappan egyenlre elegend.
Szirtes Gyrgy Lgszeszgyr u. 14. szm alatti lakosnak a Hun u. 1. alatt volt egy faggy-gyjt s -olvaszt telepe, amelyet 1944. szeptember 1-jn felszmolt, s thelyezte Bonyhain Siklsi ti telepre, de 1944. november 27. ta mr anyaghiny miatt nem zemelt. Bonyhain 1944. november 4-n a cgbrsg eltt megbzta fit, Bonyhai Miklst a cg vezetsvel. A Pcsre rkezett front s a hbors esemnyek az gyet htrltattk, mert csak 1946. november 4-n jegyeztk be az j cgvezett.
A szappangyrt zem az llamostsok vben, 1948-ban szvetkezett alakulva ksrelte meg a fnnmaradst. 1948. mjus 18-n bejelentettk a cgbrsgnak, hogy "Mecsekaljai Szappan Vegyi-cikk s Enyv termel s rtkest Munks szvetkezet" -et alaktanak. Alrtk: Gyenge Antal magntisztvisel, Mller Imre keresked, Gombos Sndor szappanfz mester, Hoffer Istvn s Jo Gizella gyri munks. A szvetkezet Bonyhain s trsai tulajdont kpez zemt hrom vre brbe kvnta venni abbl a clbl, hogy az ott foglalkoztatott munksok a megalakult szvetkezetben szappant termeljenek s rtkestsenek. Az ru eladsban s a nyersanyag beszerzsben kzremkd kereskedk is belphettek a szvetkezetbe. A szvetkezet legkisebb tagltszmt 25 fben hatroztk meg, s legalbb egy zletrsz jegyzsvei lehetett belpni. Az zletrszek rtke 100 Ft volt. Az alakul kzgylsen 27 zletrszt jegyeztek. Az alaptk: Gombos Sndor kpestssel rendelkez szappanfz mester, aki a felels zemvezet lett. Vrs Ferenc, Kovcs Gyrgy, Jo Gizella, Hoffer Istvn, Stiefler Ceclia, Mtrai Vilma, Wittmer Krisztina, Wittmer Anna, Gad Mria, Orsovszky Gyrgyn s Gyenge Antal. Ezutn az egyik tulajdonos, Bonyhai Mikls is jelentkezett, levlben krte felvtelt. A szvetkezetet a cgbrsg 1948. jlius 6-n bejegyezte.
A szappanfzs meg is kezddtt. Szmtsok szerint 1948 decemberig sszesen 6870 kg szappant gyrtottak, de csak 3955 kg eladsrl voltak szmlik. A hinyz mennyisget a jegyrendszer megkerlsvel szabadon adtk el. Erre trvnyszki vizsglat indult, s 1948. december 1-jn a gyr lellt. A 7830/ 1948. sz. kormnyrendelet szerint ugyanis t kellett volna a szvetkezetet alaktani, de ekkor mr a tulajdonos a gpeket nem akarta tovbbra is a szvetkezet rendelkezsre bocstani.
A rvid let szvetkezetnek egyetlen termkrl tudunk, amelyet "Marika" szappannak neveztek. Egy feljegyzs szerint ugyanis a kszleten lv 25 kg illolajbl 5 kg-ot felhasznltak a kszl "Marika" szappanhoz, a "nyersanyag kellemetlen illatnak" ellenslyozsra.
A lefolytatott trvnyszki vizsglat 1949. februr 5-n megllaptotta, hogy a knyvels rendetlen s a vezets szakszertlen. Mivel a nem knyvelt ru eladsa utn forgalmi adt sem fizettek, ezzel az llamot is megkrostottk. A szvetkezet ellen csdeljrst indtottak, mivel a csalssorozat mellett elegend aktvval sem rendelkezett, s passzvi meghaladtk az zleti tke tbbszrst.
A szvetkezet sorst vgl a minisztrium intzte el. Szathmry Jnos miniszteri tancsos levlben kzlte a pcsi trvnyszkkel, hogy ez a szappanos vllalkozs "lszvetkezet". A pcsi trvnyszk ennek alapjn 1949. prilis l1-n a 10.160/1948. sz. kormnyrendeletre hivatkozva a szvetkezetet feloszlatta. A hatrozat jnius 13-n vlt jogerss.
Teht a Bonyhai-fle szappangyr 1928-1948 kztt mkdtt, s mintegy 10-15 munkst foglalkoztatott. A hbor viszontagsgai kztt is igyekezett elltni a krnyket szappannal, termkeibl vidki kereskedk is vsroltak, de az llamosts megkezdsekor megksrelt szvetkezett alakts sikertelenn vlt, amelyet a szvetkezeten belli torzsalkods is gyengtett. Vglis a minisztrium llsfoglalsa minstette lszvetkezetnek a szappanos munksok s a tulajdonos ltal sszehozott trsulst, azzal rvelve, hogy tagjai sorba kereskedket is felvettek. gy Pcsett ez a hsz ve fennll szappangyr is befejezte mkdst, alaptja pedig mr 1906 ta Pcsett dolgozott a szakmjban. A kis zemrl a telek beptsi vzlatt mutatjuk be.

VIII. A mohcsi Jun Szappangyr

A pcsi szappanos ipar ismertetsnl nem kerlhet ki a vrmegye msik vrosban, Mohcson mkd szappangyr rvid bemutatsa.
Mohcson egyetlen jelentsebb szappangyrtrl vannak adatok. A gyrat Reinitz Jakab alaptotta 1864-ben. Kohn Man (sz. 1855.) itt tanulta ki a szakmt, s amikor sgorsgba kerlt az alaptval, belpett a gyrba, majd 1884ben teljesen t is vette. Kohn Man gyes iparos volt. Ezt jl bizonytja, hogy a Pcsi Orszgos Killtson, 1888-ban kzvetlenl az egyik elkel djat nyert pcsi cg, a Schtzerk mellet kapott helyet. A killtott szappanos emelvnyn lthat sznes mosdszappanjai is olyan feltnek voltak, hogy a szigor zsri killtsi remmel jutalmazta ket. A kvetkez vben a trekv iparos a prizsi vilgkilltsra is elkldte termkeit, amelyen egy arany s egy bronz rmet sikerlt nyernie.
Kohn Man fiai, akkor mr Kldor Bla (Mohcs, 1891) s Kldor Jzsef (Mohcs, 1894) nven 1918-ban belptek az atyai cgbe. A cg nevt ekkor "Kohn Man s Fiai"-ra vltoztattk. A mohcsi jrsbrsg igazolsa utn, amelyben bizonytja, hogy a Kldor-fik az ipar zsre jogosultak, 1919. szeptember 9-n bejegyeztk a nvvltozst a cgek nyilvntartsba.
jabb nvvltoztats akkor kvetkezett be, amikor a hrom tulajdonos a cgbrsghoz fordult azzal a krelemmel, hogy cgk nevt "Jun szappangyr" megnevezssel egsztsk ki. Vdjegyl is a "Jun"-t vlasztottk. Ezek utn a cget "Jun szappangyr Kohn Man s Fiai" nven jegyeztk be 1923-ban. (l3. bra)
A mohcsi csata ngyszz ves vforduljn rendezett Mohcsi Iparos Killtson, 1926 augusztusban bemutatott szappan-termkeirt aranyrmet nyert, ahol mint lttuk, Schtzert nem djaztk.
Kohn Man 1937-ben meghalt. Ezek utn a fik vettk t a cget, s "Jun szappangyr Kldor Testvrek" nven jegyeztk. Ekzben Kldor Mihly is belpett a cgbe.
jabb adat mr csak 1944-bl szrmazik, amikor a cg lre Vrhegyi (Weintraut) Blint szemlyben Mohcs polgrmestere mjus 1-i hatllyal vllalatvezett nevezett ki, azzal az indokkal, hogy a gyr mkdsre kzrdekbl szksg van, hrom vrmegyt lt el szappannal. Az intzkedst pedig nyilvn az 1610/1944. B. M. sz. rendelet utn tettk meg, amikor a zsidnak nyilvntott szemlyeknek knyszerlakhelyet jelltek ki, s a csaldot elhurcoltk. A Kldor-fik tovbbi sorsrl nem tudunk.
A megyben egy-egy mester s szappankeresked neve idnknt felbukkant, de a szappangyrtsra lnyeges befolyst aligha gyakoroltak. Az 1888. vi killtk kztt szerepelt Schwartz Lipt siklsi szappanos, aki killtsi rmet is nyert. Ugyanott hziszappant mutatott be kt killt: Darzsy Fni Magyarblybl s Weigln Szcs Ilka Sellyrl. Az 1930-as vekben egy Grossmann Jzsef nev szappanos dolgozott Pcsett a Hun utcban, Neiser Bla pedig Mohcson. Pcsett szappankereskedse volt Sohr Sndornak.
Az elmondott, helyenknt szernyadatokra tmaszkod ipartrtnet egy rdekes, kevss ismert, s egyltaln fel nem dolgozott vegyipari szakma helyi trtnetbl ad rvid zeItt. Taln mg elkerlnek hasznlhat adatok, trgyi emlkek, visszaemlkezsek, amelyek rnyalhatjk, esetleg kiigazthatjk ezt a kpet.