A KZMVESSG EZER VE
A KRPT-MEDENCBEN 2009.
Pcs-Baranyai Kereskedelmi s Iparkamara - 7625 Pcs, Majorossy I. u. 36.
Tel.: 72/507-148 - Fax: 72/507-152 - e-mail: pbkik(kukac)pbkik.hu - www.pecsikamara.hu
 

Rayman Jnos: A pcsi gyufagyrts trtnete

Elzmnyek

Az korban gy hittk, hogy Prometheus lopta el az istenek tzt az gbl az emberek szmra. A tz, ez a csoda, amelyhez kezdetben az ember csak akkor jutott, ha az "istennyila" gyjtotta meg, meghatrozta az emberisg trtnett is. A tzgyjts sokig sok fradsggal s nehzsggel jrt. Ezrt riztk az kori Rmban a vesztaszzek a szent tzet, hogy mindig lobogjon, s ha szksges, fellobbanthassk vele a csaldi tzhelyben is az letet jelent, nlklzhetetlen lngokat.
Alig egy vszzada, mg a magyar portkon is llandan lobogott a tz, s ha nem volt szksg r, akkor sem oltottk ki, hanem az sszekotort parazsat lefedtk hamuval, hogy brmikor jra felszthassk.
A XIX. szzadig szinte egyetlen eszkze volt a tzgyjtsnak: az acl, kova, tapl. Az acllal a kovra csaptak, s a kipattan szikra, a felizz fmszilnk a porszraz taplt meggyjtotta, de ezt az alig izz, csak pislkol lngot mg jcskn kellett babusgatni ahhoz, hogy valdi tz lobbanjon fel belle. Erre szolglt a kmiai ipar els tzgyjt termke, az olvasztott knbe mrtott textilfonal, amelyet a tapl hunyorg parazsa fellobbantott. Ezzel mr valdi tzet lehetett gyjtani, s ezrt sokig hozztartozott a mindig kznl lv tzszerszmokhoz.
A vegyipar fejldse adott lehetsget a bonyolult tzgyjts egyszerbb megoldsra, amelyet lnyegben mg ma is hasznlunk. Ehhez egyik fontos lps volt a foszfor felfedezse 1676 krl, majd olcs ellltsa llati csontokbl az 1700-as vek vgre. De a kmiai reakcik felhasznlsa a tzgyjtsra hossz fejldsi utat tett meg, mg eljutott a mai biztonsgosan gyullad gyufkig. Vzlatosan bemutatjuk ennek az tnak nhny fontosabb llomst.

1. A mrt gyufa

Ez egy korai gyjtszerkezet volt, de mg nem tartalmazott foszfort, mert mg erre a clra drga volt. Az els mrt gyufa 1805-ben bukkant fel Franciaorszgban. Azrt hvtk mrt gyufnak, mert egy faplcikra felvitt gyullad keverket knsavba kellett mrtani, hogy a lng fellobbanjon. A gyjtkeverk f alkotrsze a kliumklort, amelyhez ghet anyagknt knport, likopodiumot (korpafvek spribl ll por) kevertek, s arab gumival (gumiarbikum) rgztettk a faplcikn. Knsavba mrtva lngra lobbant a gyjtkeverk, amelytl a faplca is meggyulladt. Ezzel mr akr pipra is lehetett gyjtani. Ilyen mrt gyufkat gyrtottak klnbz sszettel gyjt keverkekkel egsz Eurpban. Legkorbbi magyar lerst 1826-bl ismerjk.
A zsebben hordott kis vegnyi knsav, s a kliumklortos gyjtfej veszedelmes eszkznek bizonyult. Sok balesetet okozott, ezrt a drzsgyufk megjelense hamar kiszortotta a hasznlatbl.

2. A drzsgyufa

A kliumklortos gyjtkeverk nemcsak knsavba mrtva, hanem ers drzslsre is lngra lobbant. Els megjelense 1827-re tehet. A gyrtk ez esetben is klnbz gyjtkeverket hasznltak, amelynek alapeleme a kliumklort volt. Adtak hozz ghet anyagknt knt s gyakran durranhiganyt, antimonitet stb. Meggyjtskor a gyufaszlat drzspapr kz szortva kellett megrntani. Szmos gyjtkeverkre kaptak a feltallk szabadalmat, s egsz Eurpban az 1840-es vekig gyrtottk ezt a tzszerszmot. Szintn veszedelmes gyjteszkz volt. Begyjtsa valsgos robbanst jelentett, de ha nem volt elg szraz, nem mkdtt. Ksbb gy neveztk az sszes gyuft, amelyet drzsls tjn kellet meggyjtani.

3. A foszforos gyufa

A srga vagy fehr foszfor gyl s gyjt tulajdonsgait hamar megismertk, de hossz t vezetett ettl a foszforos gyufig. Az 1700-as vek vgn kezdtek hasznlni olyan gyjteszkzt, amely egy leforrasztott vegedny volt, benne foszfor s kn tartalm gyjtkeverket helyeztek el. Amikor az veget eltrtk s a foszfor a levegvel rintkezett, mr szobahmrskleten meggyulladt, s meggyjtotta a hozz kevert knt is. Egy ilyen gyjt volt az n. turini gyertya. Egy msik megoldsnl knes vg plcikval, lezrva tartott ednyben lv foszfort megkapartak, s az gy foszforozott vg plct megdrzsltk, hogy lngra gyulladjon.
Ksbb megjelentek a robbanssal gyullad kliumklort tartalm gyufk. Ezekrl az els adatot 1825-bl ismerjk. A harmincas vekben ltalnosan elterjedt a gyrtsa s hasznlata. 1833-ban Bcsben mr honfitrsunk Rmer Istvn is nagyban gyrtotta.
Ebben az idben a foszfort kliumklorttal sszekeverve ksztettk el gyjtfejnek, gy, hogy enyvben elkevertk, ami megakadlyozta az ngyulladst. Ebbe az enyves keverkbe mrtottk a faplcikkat. A ft a biztos meggyullads elsegtsre elbb olvasztott knbe mrtottk. Az ilyen gyufaszl mr minden rdes felleten elhzva lngot vetett.
A zajtalanul gyl foszforos gyufa zrta a sort, amelyet Irinyi Jnos 1836-ban Bcsben fedezett fel, ezrt a kzhiedelem Irinyit a gyufa, esetleg a foszforos gyufa felfedezjnek tekinti. Valjban egy fontos jtst hajtott vgre a gyufn, s ezt a gyufafajtt a kliumklort robbansnak megszeldtse miatt zajtalanul gyl gyufnak neveztk el. Tallmnynak lnyege, hogy a kliumklort helyett lomoxidot hasznlt a gyufafej gyjtkeverkn. "Foszfort forr vzben megolvasztvn, rzs ltal granulltam, hls utn a megmrt barnaporral, s hogy a fra ragadjon arab mzgval sszekevertem s tz szl olyan zndhltzlirl, amint akkor vegbe szoktak mrtani, lefaragvn az vegbeni knsavtl meggyl keverket s ennek helybe a magam keverkt illesztvn ... " kszlt el- a korabeli sajt lers szerint - Irinyi els gyufja. A kliumklort helyett lom-dioxidot, ksbb mangn-dioxidot adagoltak.
gy a drzsls sorn elegend h kpzdtt ahhoz, hogy a foszfor meggyulladjon, amelyet az adagolt oxidok mr robbansmentesen tudtak elgetni, mikzben a legtbbszr knnel, ksbb sztearinnal impregnlt gyufaszl is meggyulladt. A tallmnyt Bcsben Rmer azonnal megvsrolta, s jl mkd gyufagyrban ezt a tpus gyuft is elkezdte gyrtani.
A knnyen gyullad, ersen mrgez, foszforos fej gyufk sem tartottak rkk.
Az 1867-es Prizsi Vilgkillts utn elterjedt a vrs foszfor hasznlata, amely biztonsgoss tette a gyuft. A srga foszfor hasznlatt pedig gyufagyrtsra az 1906-ban kttt bemi egyezmny alapjn egyre tbb orszgban betiltottk.
Szmos gyjtkeverket lltottak el, amelyeknl vagy a robbankony kliumklortot, vagy a srga foszfort prbltk kikszblni. A keverkeket szneztk is, gy jttek ltre a piros, zld, kk s barna fej gyufk. Az els vrs foszforos gyufa 1851-ben a londoni iparkilltson tnt fel, amelyet mg tovbbi keverkek kvettek. Gyrtsuk s hasznlatuk a szzadfordulig eltartott.

4. A biztonsg, vagy svd gyufa

A biztonsgi gyufa nagy tlete, hogy a vrs foszfor a gyufafej helyett a drzsfelletre kerlt. A gyjtfejen szmos gyjtkeverket prbltak ki s gyrtottak. Tbbnyire kliumklort, knvirg s arabgumi volt a f alkotja. A drzsfelletre pedig vrs foszfor kerlt leggyakrabban antimonittai (antimonszulfid). Az els szabadalmat egy Pasch nev svd egyetemi tanr nyjtotta be, majd tbb svd gyros folyamatosan javtotta a gyrtmnyt. Az 1860-as vekben mr vilgszerte elterjedt a svd gyufa hasznlata.
Szmos egyb vltozatval rukkoltak mg el a feltallk s sokfle keverket ksztettek a gyufagyrtk is, gyakran csak a szabadalom megszerzse cljbl. Az alapelvek nem igazn klnbztek egymstl. Trtntek ksrletek a foszfor teljes elhagysra is, de ezek a gyjtkeverkek nem tudtak elterjedni, nyilvn ruk s gyjtsi tulajdonsguk kedveztlen volta miatt.

I. A gyufagyrts Magyarorszgon

A kmiai ipar fejldse nyitott utat vilgszerte a gyufagyrtshoz. Magyarorszgon ekkor kmia oktats folyt Selmecbnyn, a Bnyszati Akadmin s Pesten, ahol a pcsi Schuster Jnos tantotta az orvos- s gygyszersznvendkeknek a vegytant. Ugyanakkor a monarchia egyetemei, fels iskoli is nyitva lltak a magyar fiatalok eltt. A zajtalanul gyullad gyuft feltall Irinyi Jnos a Bcsi Polytechnikumban tanult, az ugyancsak magyar Meisner Pl rin kmit. A gyufagyrts szmos vltozatt a vegytani ismeretekben s gyakorlatban legjratosabbak, a gygyszerszek dolgoztk ki. A gyufagyrts egyik kiemelked alakja volt a szintn magyar Kis-enyickei Rmer Istvn gygyszersz, aki nagy sikerrel gyrtotta Bcsben klnbz gyufafajtit. Sikert annak ksznhette, hogy egy gyufaszlvg gpet szerkesztett, amellyel meg tudta oldani a tmegtermelst. A vegykonyha keverkeinek ellltsa s a mrtogats nem volt akadlya a tmeges gyrtsnak. Rmer rjtt, hogy akkor tudja az rait alacsonyabb szinten tartani, ha a nyersanyagok ellltst is maga vgzi. gy a gyufagyrtshoz sajt elllts foszfort s kliumklortot hasznlt. hozta forgalomba 1836-ban Irinyi tallmnyt is Bcsben. Pesten is, akart gyufa- s vegyszeti gyrat ltesteni, de sajnos a Helytarttancs elutastotta ez irny krelmt. Gyrban a mrt gyuftl a zajtalanul gyl Irinyifle gyufig szinte valamennyi gyufaflt, s szmos egyb vegyi termket is ellltott. rdekessgknt emltjk meg, hogy drzsgyufja nem fcskra, hanem paprcskra felvitt gyjtkeverkbl llt, amelyet drzspapr kztt kellett kirntani. 1835-ben bcsi gyrban mr 200 munkst foglalkoztatott.
Magyarorszgon drzsgyuft Zucker Lzr 1834-ben Pesten alaptott gyufagyrban lltott el. 1840-ben 40 emberrel dolgozott. Sajnos, zemt a vroskapitny vatos tlbuzgsga bezratta, hiba lobogtatta Zucker gymok a pesti egyetem nagyhr professzornak, Schuster Jnosnak a bizonytvnyt, mely szerint a gyrtst ismeri, s veszly nlkl vek ta gyakorolja.
A msik jelentsebb gyrat Zarzetzky Jzsef alaptotta Pesten 1837-ben. Eleinte mrt s drzsgyuft gyrtott, valamint ms vegyszeti cikkeket. A Terzvrosban lv telephelyt 1844-ben a Vci tra helyezte t. Gyrban 1863ban mr tbb mint 1000 munkst foglalkoztatott. Naponta 13 milli darab ksz gyuft lltott el. venknt 300 000 font knt, 200 000 font arab mz gt (gumiarbikum), s 20 000 font foszfort hasznlt fel. A gyufaszlakhoz 2000 l j minsg bajor fenyt hasznltak el. Gyufival a Londoni Vilgkilltson 1862-ben dicsr oklevelet nyert. A gyr gpe it gzerre alaktotta t, teht a kor sznvonaln mkd gyrtelepet mkdtetett.
Gyrtott gyuft Pesten, - persze jval kisebb ttelben - Glatz Jnos gygyszersz is, aki 1838-ban kzztett hirdetsben ezernyi gygyital s kozmetikum kztt a "gyjtfcskt" is ajnlotta. A vsrlk figyelmt a hatszor drgbb klfldi ksztmnyekrl a hazaiakra, pontosabban a sajt termkeire prblta felhvni,51840-ben feladott hirdetsben azt olvashatjuk, hogy knlta vevinek a maga gyrtotta drzsl gyufcskkat, gyjtfcskt s gyjt veget is. A gyjtfcska mrt gyufaszl lehetett, amihez a knsavat gyjtvegben hozta forgalomba. A gyufkat 10 s 20 darabonknt csomagolva rulta. Mint hirdette, az "sktulykban 20 s 10 gyjt s drzsgyufcska" volt.
Irinyi Jnosnak is volt Pesten gyufagyra. A Bcsben s Berlinben tanult vegysz 1839-ben hazatrt, s tbb tudomnyos rtekezst is adott ki. Tanri llst nem sikerlt kapnia, teht gyufagyrat alaptott. "Oly gyufcskk ksztsre vonatkoz tallmnyra" krt engedlyt, " ... amelyek fellobbansukkor nem zajonganak s kn nlkl is kszthetk, miutn semmi szagot nem csinlnak. .. " olvashat a beadvnyban. A gyrtst 1839. december 19-n kezdte meg a Nyr utcban. Mivel gyufi olcsbbak voltak, mint Rmer gyufi, a gyr hamar fellendlt. Rvidesen mr 50-60 emberrel dolgozott, s naponta flmilli gyuft gyrtott. 1840-ben Irinyi az albbi rakon hirdette gyufit:
" ... 5000 knes gyufa 1 frt 15 kr (Bcsben 1 frt 45 kr)
1000 kntelen 45 kr (Bcsben 50 kr)
100 szercse, vagy tapl 6 kr (Bcsben 10 kr)
Ki ezen gyufkat veszi, a mellett, hogy olcsbbal s jobbal ltja el magt, mint kznsgesen, mg azon rmben is rszeslend, hogy hazai vllalatot segl el."
Rendszeresen adott hrt gyrrl a sajtban. Pldul "gyuszereit" a vsron is rultk teht nemcsak gyrban s kereskedk tjn, hanem a kzeli vsron is forgalomba hozta.
Nem sokkal ksbb olvashatjuk, hogy "Gyuszergyra" Jakab nap ta a vroshza tren 9 sz. alatt van. Avagy "Kntelen gyufk, tokban s csinos tolaszokban kszlnek Irinyi J. gyuszergyrban"
A Pozsonyban kiadott, akkor orszgos napilapnak szmt Hrnkben megjelent egy hrads Irinyi pesti gyufagyrnak gsrl 1842. janur 24-n, amelyre 31-n mr ott llt a lapban Irinyi cfolata, mely szerint a hzban, amelyben a gyra is van, egy fldszinti szobban a kofk ltal berakott ruban keletkezett jelentktelen tz. Csak "egy gyufa gett le, ezzel n gyujtk gyertyt" rta a lapban. Irinyi az 1842. vben rendezett Pesti Iparm Killtson dicsr oklevelet kapott "kntelen gyufk, drzs taplk s gyu trk stb." killtsrt.
A konkurencia s a hatsg igyekeztek kellemetlenkedni, szomszdai miatt telephelyt is megvltoztatta. Az anyagi vesztesgek s a hatsgi megrts hinya kedvt szegtk. Egy ideig Schnwald Hermann ptkvgyrossal trsult, s a Kirly utcban egytt gyrtottak gyuft, majd 1844-ben sztvltak, s mr csak Schnwald folytatta a gyrtst egy rvid ideig.
A zajtalanul gyl foszforos gyufa felfedezje nem lehetett gyufagyros Pesten, ebben a vrosi tancs s a Zucker gyrt is bezrat vroskapitny megakadlyoztk. Szathmry gy vlte, hogy a hatsgi beavatkozsok htterben Zarzetzky gyufagyros, a versenytrs tevkenyen kzremkdtt. Mg egy korabeli pesti gyufagyrtrl talltunk hradst. Amtmann Ferenc pesti fszerkeresked 1841-ben sajt gyrtmny, igen jfle tarts drzs- s mrt gyufcskit hirdette a legmltnyosabb ron, majd 1842-ben Pesten, az j vsrtren lv gyrbl "klns jelessg s tartssg nedvfelszvdstl ment gyufcskt" ajnlott a vevknek a "legjutalmasabb ron". Amtrnann Ferenc s Brczy Jnos gyufagyrt 1846-ban mr fejld gyrnak ismertk el.
Vidken a korai vllalkozsokrl mr sokkal kevesebb adatunk van. Ungvron mkdtt egy gyufagyr 1840 s 1848 kztt. 1850-ben egy Pock nev szemly Lajtaszentmiklson alaptott gyufagyrat, ahol rvidesen, 1852-ben egy msik is ltrejtt, bizonyos Frlich tulajdonban. 1899-ben mr 18 gyufagyr volt az orszgban. Amikor 1910-ben a magyar parlament el terjesztettk a srga foszfor hasznlatnak vgleges betiltst a gyufagyrtsban, a 18 gyufagyr kzl mg 14-ben foszforos gyuft gyrtottak, sszesen mintegy 9000 tonnt, s csak valamivel tbb mint a harmada (3721 tonna) volt a svd gyufa rszarnya.

II. A pcsi gyufagyrts

Pcs ipartrtneti lersaiban nem kapott helyet a gyufagyrts, pedig az egyre lnkl hazai gyufagyrtssal csaknem egy idben itt is ltesltek kisebb-nagyobb vllalkozsok, amelyeket jobb hjn neveztek gyraknak. Nem szabad elfelejteni, hogy Irinyi gyra sem volt tbb annak idejn kt szobnl!
A Pesti Hrlapban kzztett beszmol Baranya vrmegye kzgylsrl1842ben azt jegyezte fel, hogy "Baranya megyben egy gyr sem ltezik. (??)" A krdjeleket a korabeli jsgr tette hozz. IS Teht akkor mg semmilyen nagyobb gyr nem volt amegye terletn, valszn, gyufagyr sem. Haas Mihly csak ennyit jegyzett fel 1845-ben: "Szivar s gyufa gyrilag csak Pcsett kszl." Ugyanakkor viszont Hlbling Miksa orvosi helyiratban - amelyben tallhatk ipartrtneti adatok is - nem emlti. Haas megllaptst ismtelte meg sz szerint a pcsi sajt 1876-ban is, teht semmi tbbet a gyufagyrtsrl nem tudott mondani. Ugyanez olvashat Vrady Ferenc hres monogrfijban is: ,,A 40-es vekben primitv berendezs mellett mkdtt gyufagyr csak ksrletezs volt s csakhamar megsznt."
A megye iparval foglalkoz munkk szinte kivtel nlkl a vezet szerepet jtsz ipari vllalkozsok trtnett trgyaljk klnbz szempontok alapjn, de a vegyszeti ipar trtnethez tartoz eme kis fejezet, s a vrosi polgrok fogkonysga az jdonsgok irnt kimaradt a ltkrbl. Pedig tbb kis vllalkozs is ltrejtt Pcsett csaknem egy idben abbl a clbl, hogy az akkoriban igazn j termket, a gyuft helyben gyrtsk. Ma persze nem tudjuk pontosan, hogy a szabadsgharc s annak leverse milyen befolyssal volt a kis gyracskk elmlsra. Az mindenesetre tny, hogy az 1843-ban kezdd gyufagyrts Pcsett 1849-ben mr nyomtalanul elenyszett.
A kvetkezkben a pcsi kis zemeket kln-kln ksreljk meg bemutatni azzal a megjegyzsseI, hogy a vllalkozsok kztt is voltak sszefggsek, s a forrsok is legtbbszr egytt trgyaljk ket.

1. Kalenda Gyrgy gyufagyra (1843-1844)

Pcsett a gyufakszts eddigi ismereteink szerint 1843-ban kezddtt el.
Kalenda Gyrgy pcsi lakos 1844. janur 4-n nyjtotta be folyamodvnyt Pcs szabad kirlyi vros tancshoz, hogy szmra a drzsgyufa ksztst engedlyezze. Krelmt a vros tancsa janur 13-n tartott lsn trgyalta meg. A folyamodvny szvegbl kiolvashat, hogy Kalenda mr az elz vben gyrtott gyuft, de tzveszlyes helyen, gy nem kapott r engedlyt. 1844ben megismtelte krelmt, mivel j telephelye mr tzbiztos volt, s az elutaststl sem kellett tartania. A krelem szvegt, mivel szinte minden sora jellemz s fontos, az albbiakban sz szerint kzljk:
"Tekntetes Tancs!
Miutn alul rt olly szerencss valk e' Vrosban a' lakhatsi engedelmet megnyerni, btorkodtam tavali vben a vgett folyamodni, ha a' drzs gyufk /:reib hltzl :/ ksztse is kegyesen meg engedtetnk, krsemtl azonban akkor azrt mozdtattam el, mert tzveszlyesnek ki tve lv hzban laktam, de mivel
1szr. Jelenleg n a Flrin utzban Vindisch fle tz ellen krmentestett, ers anyagbl bolt hajtsra ptett hzban laknk, s itt a flt tz veszlyei hrtva lgyen, mirl a Tettes Tancs ttetend vizsglat utn is meg gyzdi mltztatik.
2szor. Mert az ./. alatti elbocsjt levl szernt n rel invalid lvn a ./1. s ./11. alatti Orvosi Lt lelet is bizonyitvnyokknt Cronikus mell betegsgben snyldk, mi ltal a' tanult takcs mestersgem zhetsre pensggel lehetetlen vagyok.
3szor. Mivel a 4./. szernt n e vros pnztrba adzvn, mr Vrosi lakos vagyok, s gy mint nem idegen tbb, ezen Kis Vros terhre leendnk, ha az ./1. s ./11. szernti mell betegsgem kvetkeztben, takcs mestersget nem folytatom s lelmet szerezni kptelennk ms ton s mdon. 4szer. Mert ns 's 4 gyermek attya lvn, mint real invalid s a ./1. vagy a ./11. szernt mell betegsgben snld, s gy a' meg erltetssel jr takcssgot nem folytathatvn letem veszedelme nlkl, ekp az 1813 eszt: 7262ik szmra menesztett Intzmny 22-ik -a szernt remek nlkl is takcs mester lehetek, stt a' 37 szernt az illet Czh ltal is el tartand lennk, fleg mert az 1817 eszt: Szeptemb. 23-n 28485-ik szmra menesztett Intzmnyknt a polgri Hatsgoknak ktelessgl ttettnk a' real=Invalidoknak alkalmazhatsuk esetre polgri tisztsget is adni. Ennl fogva, nehogy egy vagy ms rszben a Kznsg terhre vljak s essek, mly alzattal esedezem: ha Tettes Tancs nkem a drzs=gyufa ksztst kegyelmessen meg engedni mltztattna annl fogva is me~ mrt 5szr. Az 5 ./. alatti s a kebelbeli kereskedk bizonyitvnybl vilgos, mikp n a gyufa ksztst rtem, mivel
6szor. A gyufa ksztshez anyagokat itt vvn a kebelbeli adzktl, ekp pnzt forgsba teendek. 7szer. Mert a gyufa kszts ltal, a Vrosban tbbnek lelmet s kereset mdot advn, a henylk s alamisnbl lk szmt kevesebbtendenm. 8szor. Mert eddiglen a gyufk vsrlsrt e Vrosbl ki kldtt nem csekly mennyisg pnz e Vrosban maradand, stt mivel gyufim rak helyt a kebelbli kereskedk maguk fl gyelse al vvn, e rszben is veszedelem nem lenne, stt inkbb a krnykbeli kereskedk is a szksges gyufkat e Vrosbl vvn, a pnz forgs s a kereskeds is habr csak parnyit is de mg is lnksget nyerend s a Vrosban pnz marad. 9szer. Mivel n gyufimat hzallkra nem bzom, hanem keresked Uraknl ezek ltal a nyitott rendes kereskedskben rultatandnm. 10szer. Mivel ezen gyufa ksztstl vrosi adt is fizetni ksz lennk. Teht alzatossan meg ujjtvn krsemet, a gyufa ksztst meg engedteteni ismt alzatosan knyrgvn, n az ././1.111. 41. s 51. alatti oklevelemet be tekints vgett, visszavrlag, eredetben is le tvn, vagyok A tettes Tancsnak leg alzatossabb szolgja
Kalenda Gyrgy"
A hivatkozsban szerepl mellkletek is szerencsre megmaradtak, nem tudni, mirt nem kapta azokat vissza a tulajdonos.
Az 1. mellklet a csszri s kirlyi 5. tzrezred elbocst levele, melyben igazoljk, hogy az invaliduss vlt Kalenda Gyrgy tzrt, ki 5 vet s nhny hnapot szolglt a hadseregben, 1835. szeptember 4-n leszereltk.
A 2. mellkletben Battist von Hunyady doctor igazolja, hogy krnikus mellbetegsgben szenved. Az igazols 1839. mjus 28-n kelt Pesten.
A 3. mellkletben mr a pcsi Patkovich Jzsef vrosi fizikus igazolja ugyanazt, s lerja, hogy szakmjt nem gyakorolhatja. A 4. mellkletben Piacsek pcsi vrosi pnztros igazolja, hogy Kalenda a r kivetett 24 krajcr katonai s 48 krajcr vrosi adt 1843. prilis 25-n befizette.
Az 5. mellkletben Pcs vros polgrainak s kereskedinek egy csoportja alrsval igazolja, hogy Kalenda a gyufagyrtst rti, s azt jnak tallja. rdekessgk miatt az alrk: Jos. Obermayer, Leopold Traiber, P. Gyurkovits, Franz am Weber, Franz Held, Georg Blauhom, Adam Katzler, Caroly Parser, Georg Pucher, Nicolai Zsolnai, S. Blasovits, Rehak, Anton Kotzin, s a Mayer testvrek.
A folyamodvnybl megllapthatjuk, hogy Kalenda ismerte a gyufakszts tudomnyt, s 1843-ban mr Pcsett foglalkozott vele. Mivel a hadsereg tzrsgtl tdbaja miatt leszerelt, eredeti mestersgt, a takcskodst emiatt nem folytathatta, ms kereset utn kellett nznie. Hogy hol s kitl tanulta ezt az j mestersget, nem rulta el. Mr 1835-ben leszereltk, de nem tudni, mit csinlt a kvetkez vekben 1843-ig. Mivel betegsgrl hozott els igazolsa 1839-ben Pesten kszlt, valszn, hogy Pesten lt. Tzr katonakorban maga is kapcsolatba kerlt az ghet, robban anyagokkal, de ez mg aligha volt elegend ahhoz, hogy ebbl a gyufagyrtst megtanulja, de taln azt elsegthette, hogy mint a tzr szakmban jratos obsitost, valamelyik akkor mr mkd pesti gyufagyrban szvesen alkalmazzk, ahol knnyen elleshette a gyufakszts titkait. Glatz gygyszersz laboratriuma aligha jhetett szmtsba, taln mg Zucker sem, mert arrl tudjuk, hogy csak hagyomnyos drzsgyuft gyrtott. Inkbb szba jhet akr Zarzetzky, akr Irinyi gyra, mivel ezekben mr bizonyos, hogy foszforos gyufa is kszlt ebben az idben, mrpedig ezek a gyrak nyilvn szvesen alkalmaztak a gylkonyanyagokhoz rt munkst. Ez a feltevs megmagyarzn a volt tzrkatona gyufagyrtsi ismereteit, amellyel mr vllalkozni is tudott.
Az bizonyos, hogy Kalenda mr vek ta gyakorolta s rtette a gyufa gyrtst. A ksbbiek miatt a bizonytvnyt alr pcsi kereskedk kzl kt nevet alhztunk. k ugyanis Kalendtl tudtk meg a gyrtsi eljrst, s ezutn nll vllalkozsban maguk is gyufagyrtsba kezdtek. A tekintetes tancs a jegyzknyv tanulsga szerint a folyamodsnak helyt adott, intzkedse a jegyzknyvben gy ll: ,,A folyamodnak olykpp engedlyeztetik meg az rintett gyufk ksztse, hogy laksa tztl ment legyen s az rulst a legnagyobb elvigyzat mellett zhesse, a felvigyzsra a kapitnyi hivatal megbzatvn". Ugyanakkor utastottk a szmvevt is, hogy a gyufagyrts cmn kiszabhat adt vesse ki Kalendra.
A nevezetes gyufagyr a Flrin utcban lv Windisch-fle hzban lv bolthajtsos, teht tglbl, kbl ptett fdmmel elltott pletben volt. A Flrin utca mr a belvroshoz tartozott, 1849/50-ben az 540 szmon tartottk nyilvn a telket. Ez a mai Nagy Flrin utca 16. szm ingatlannak felel meg, amely Windisch Jnos ptmester tulajdona volt 1815 ta, de 1841-ben mr felesge birtokolta, teht valszn, az asszony megzvegylt, s ppen emiatt volt knytelen a hz egy rszt Kalendnak brbe adni.
A gyufagyrts legfeljebb egy vig folyhatott ebben az pletben, mert a ksbbiekben ismertetend levlbl vilgosan kvetkezik, hogy Blauhorn Gyrgy s Katzler dm pcsi kereskedk a "gyufaksztsi engedelmet" 1845-ben Kalendtl megvsroltk.
Teht a Kalenda-fle gyufagyri bemutatn rsztvev kt pcsi polgr, akik a bizonytvnyt errl al is rtk, kedvet kaptak a klns vllalkozshoz, s Kalendnak a gyrtsi eljrsrt valamilyen sszeget fizettek. Hogy mennyit, az nem derlt ki az iratokbl, de Kalenda, ha legalbb havi nhny tzforintnyi jvedelemre szmtott a gyufagyrtsbl, ez annl jval tbb kellett, hogy legyen. A ksbbi iratokbl egyrtelmen kiderlt, hogy a Kalendtl szrmaz eljrs sorn foszfort, - nyilvn ekkor mg srga foszfort -, s knt is hasznltak, teht ez a drzsgyufa mr foszforos gyufa volt. Mivel ms vegyszerek felhasznlsra nem sikerlt adatot tallni, azt nem tudjuk eldnteni, hogy az Irinyi-fle zajtalanul gyl gyuft, vagy egy korbbi foszforos gyuft gyrtott-e ez az els pcsi gyufagyr. A krvnyben is emltst tesz rla, hogy tbbeknek ad kenyeret, gy ebbl egyrtelmen az kvetkezik, hogy alkalmazottakat is foglalkoztatott, vagy legalbbis foglalkoztatni kvnt gyrban.

2. Blauhorn Gyrgy s Katzler dm gyufagyra (1845-1847)

Mint lttuk, Blauhorn Gyrgy s Katzler dm pcsi polgrok 1845 elejn Kalenda Gyrgy gyufagyrostl a gyrtsi jogot megvsroltk, s egytt ltestettek egy kis gyufagyrt manufakturt a vrosban. A hatsg errl egy jelentsbl szerzett tudomst, mely szerint "Blauhorn Gyrgy s tbben lakhzaikban gyuftskkat ksztenek".
Az ggyel a vros tancsa 1845. prilis 14-iki lsn foglalkozott. Ekkor Spies Jnos helyettes vroskapitny jelentette, hogy "Ferenczfy, Hilscher, Blauhorn Gyrgy s Katzler dm lakhzaiban gyuftskkat nagyobb mennyisgben ksztenek. Minthogy a knnyen meggyullad gyuftskk knnyen szerencstlen tzi veszedelmet okozhatnak, minden szerencstlensg eltvoltsa tekintetbl ezek a vrosban benti gyuftskk ksztsrlletiltatnak s oda utasttatnak, hogy ha gyuftskkat akarnak csinlni, azokat a vroson kvl ll s fellltand pletben csinlhassk." Olvashat a tancs szigor hatrozata a jelents vtele utn.
A tilalom kimondst kveten, prilis 16-n jra tancsls el kerlt a gyufagyrts krdse, mert Blauhorn s Katzler kebelbli polgrokat a tancs el rendeltk gyk vizsglata cljbl, akik egyttal egy folyamodvnyt nyjtottak be gyufagyruk fennmaradsa rdekben. A folyamodvny szvege a kvetkez volt:
"Tekintetes Nemes Tancs!
Mai napra alolrottak az irnt rendeltettnk be a tekintetes Tancs elbe, miszerint az ltalunk gyakorolt gyufa kszts miatt meghallgattassunk s az irnt felvilgostst adjunk. A honi mipar elmozdtsa minden honfinak f ktelessge lvn, mennyire csekly ernk, tehetsgnk enged, mi is azon valnk, hogy haznknak eme ipargban kiadni addig szksges volt pnz sszeget megkmljk, honunknak megtartsuk, s gy az ipart elmozdtsuk. Eme minket vezrelvn bennnket, a gyufa ksztsi engedelmet Kalenda Gyrgytl megvsroltuk s gyakorlatba is vettk, jllehet igaz, hogy jabb engedelem ads rt a Tekintetes Tancsnl ez irnt nem folyamodtunk, mit szksgesnek azon oknl fogva nem tartottunk, miutn eme gyakorlatrt megadztatvn, ezen adzsban hallgatlag megegyezst s felsbb engedelmet talltunk.
Gyrunk belvrosban fellltatvn minden figyelmnket oda fordtottuk, miszerint minden csak fel is tehet bajnak s netaln trtnhet veszedelemnek eleje vtessk, jjel nappal rk ltattnak fel az vigyzatra s bizonyosak vagyunk, hogy brmely veszedelem is csak nem lehetetlen. - Szent Mihly napig lvn jelenleg az Irgalmasok utczjban lv gyrunk kibrelve, miutn gyrunknak a (felhagysra a Szigeti) klvrosba val thelyezse meghagyatna: alzatosan esedeznk a Tekintetes Tancs eltt, mltztatna tovbb is bennnket jelenlegi hzunkban bennhagyni egyszersmind pedig egy Vlasztmnyt kinevezni, melly gyrunkat megvizsgln s meggyzdne, miszerint ltalunk minden kitelhet elvigyzat s felgyelet megttetvn, akrmelly veszedelem is lehetetlen lesz.
Krsnk megjjtsa mellett, teljes tisztelettel vagyunk A Tekintetes Tancs alzatos szolgi
Blauhorn Gyrgy
Katzler dm"
Ekkor Spies helyettes kapitnyt bztk meg a "trgy irnt teend vizsglat" lefolytatsval.
Teht ebben az idben a gyufagyrts az Irgalmasok utcjban folyt. A tancs a nevezett polgrok rsbeli s szbeli jelentse alapjn az prilis 16-iki tancslsn "Blauhorn Gyrgy s Katzler dm kebelbeli polgrok gyufa gyroknak a mostani hzban Sz. Mihly napig meghagyatni s egy vlasztmny melly gyrokat megvizsgln kikldetni krnek" - olvassuk a tancsls jegyzknyvben.
A folyamodk krst csak Spies kapitny jelentse utn fogadtk el, s a hz brletnek lejrtig, szeptember 29-ig a gyrtst ideiglenesen engedlyeztk.
Spies kapitnyhelyettes vgigjrta a vrosban a bejelentsben megadott gyufagyrt helyeket s jelentst ksztett a ltottakrl a tancs rszre. A jelents lnyegt mr a kls oldalra rrta a hivatalnok: "Spies vrosi alkapitny jelenti, hogy a pcsi gyufagyrakat veszlytl mentnek tallta."
A jelentsben a Blauhorn s Katzler-fle gyrra vonatkozan ennyi ll: " ... Katzler s Blauhorn gyrt megvizsglvn, azt oly karban lenni talltam, hogy veszlytl tartani nem lehet, miutn elegend s szksges felvigyzat mellett szntelen rkdnek, a ksz gyufk pedig Blauhorn Gyrgy Hzba vitetvn, ott bolthajtsos szobban vass ablak s ajtk alatt raktroztatnak le ... "
Teht Spies mjus 4-n leadott jelentst mr 6-n a tancs lsen megtrgyaltk, tudomsul vettk, s a jelentst, mint fontos dokumentumot, a levltrba helyeztettk el.
A gyr klvrosba helyezsrl jabb adatot nem talltunk, viszont Hilscher konkurens gyufagyrt kalmr tancshoz rott levelben, 1847-ben ez ll:
" ... mg msok kereskedsek mellett a vros kzepn knyelmesen s nagyobb mennyisgben zik jelenleg is a gyufaksztst." Teht a kereskedpr gyra tovbbra is a belvrosban maradhatott a fellvizsglat utn. Hilscher sajt gyben beadott levelnek viszont hatsa volt arra, hogy a tancs ismt fellvizsgltassa a gyufagyrt helyeket, gy Blauhorn s Katzler gyrt is. Ezt az jabb tzrendszeti ellenrzst Hauer Dniel helyettes vroskapitny s Spies Jnos, mint tancsnok vgeztk, s errl rsban szmoltak be a tancsnak 1847. augusztus 30-n. A jelentsben az rintett gyrra ez vonatkozik: " ... Katzler s Blauhom trsas gyufa ksztse Lammer Jzsef negyedmester r hzban kt a vgett kibrelt szobban gyakoroltatik, holis a vizsglat alkalmval egy frfit s 5 lenyt dolgozni tapasztaltunk. A frfi klnssen dolgozik az egyik szobban s pedig asztalos foglalatossgban, a msikban pedig a Lenyok a gyufa sszeraksval, bemrtsval, papiros hvelybe, utbb fa ldcskkba rakosgatssal veszdnek, mind az ami egy-egy nap megkszl, ugyanazon nap Blauhom Gyrgynek beboltozott magazinumba ltttetik. A gyufk ksztshez szksges Phosphor vzben tartatik. Vgtre a lenyok szobjban egy hord vz gyullads esetre kszen tartatik."
Ebbl tudjuk, hogy Blauhomk gyufagyra 1847-ben mg zavartalanul dolgozott. Az egy mszakban lv 6 fnyi szemlyzet nem igazn utal valdi gyrra, mint lttuk, ekkor Pesten mr tbb szz ft foglalkoztattak a gyufagyrak, viszont megtudtuk, hogy az Irgalmasok utcjban lv brlemnyt nem hosszabbtottk meg, j telephelyet talltak, s thelyeztk gyrukat Lammer Jzsef negyedmester hzba, amely a Jzsef utca 20. szm alatt volt.
A gyufagyrts befejezsrl pontosabbat mr nem sikerlt megtudni.
Blauhom j nev pcsi vllalkoz-keresked, nemzetr lett, de 1848 novemberben krte leszerelst, s 1850-ben a vrosi tancs igazolst adott, hogy a Kossuth revoluciban nem vett rszt, gy nem valszn, hogy a gyrts megsznsnek politikai oka lett volna. A gyrtst s az eladst jl megszerveztk, Blauhom Gyrgy keresked hzban lv raktrbl tudtak nagyobb mennyisgben is szlltani. Ezt a hzat sajnos nem tudtuk azonostani. Valszn, nem azonos a Kirly s a Mr utca sarkn ll hajdani Blauhom-hzzal, amely akkor Blauhom Mihly volt.

3. Hilscher Ignc gyufagyra (1845-1849)

Spies kapitny jelentsben Hilscher Ignc gyra is szerepelt, hiszen a tancs 1845. prilis 14-n tartott lsn neki is megtiltotta a gyufk gyrtst, s a klvrosba javasolta thelyezni a tzveszlyes tevkenysget. Hilscher Ignc prilis 8-n kelt folyamodvnyban szintn engedlyt krt gyufagyrnak fennmaradsra, amelyet prilis 18-n trgyalt meg Pcs vros tancsa. Hilscher az albbi krelmet nyjtotta be:
"Tekintetes Nemes Tancs!
Honi gyriparunk elmozdtsa vgett a jelenben mindentt sikeres ellpsek trtnvn, amennyire csekly erm s tehetsgem engedk, egy gyufa gyr fellltshoz szksges elkszleteket megtevn s a gyrtst prbul meg is ksreltem. - A siker czlszernek mutatkozvn, elhatrozott szndkom s akaratom a mipar eme gban egy gyrat fellltani. - Miutn pedig ennek eszkzlse vgett a Tekintetes Tancsnak is engedelme s jvhagysa szksges volna, ktelessgemnek tartottam, ezirnti jelentsemet megtenni, egyszersmind pedig alzatosan megkrni, miszerint a gyrts tovbbi folytatshoz kegyes enged elmt megadni mltztatna. - A gyrts megksrtse sajt lakomban trtnvn azt tovbb is ott kvnom folytatni. Rszemrl minden szksges elvigyzat megttetett, melly brmely trtnhet veszedelmet is lehetetlenn tesz. Krsem megjtsa utn tisztelettel maradok a Tekintetes Tancsnak legalzatosabb szolgja 1. Hilscher kalmr" Hilscher gyrrl a Spies jelents gy emlkezett meg:
" ... Hilscher Ignc gyra pedig is btorsgban vagyon, s nla a felvigyzat szinte oly pontos, a ksz gyufk pedig E Vszits Imre r hzban bolthajtsos raktrban vass ablak s ajt alatt tartatnak. Veszlytl ezen gyraknl tartani nem lehet, miutn a ksz gyufk, a gyrbl azonnal elhordattatnak, s ott ha a knkvezsnl nhny rma mgis meggyulladna, a felvigyzat olyan, hogy ilyenkor a vznek mindig elegend mennyisgben val ksztartsa miatt, minden tovbbi veszedelem nlkl azonnal eleje vtetik ... "
A szemelvnybl levonhat egyik fontos kvetkeztets az, hogy a farmkba (keretekbe) erstett tbb szz gyufaszl egytt kerlt olvasztott knbe mrtssal a knnel titatsra, s ezt tekintettk tzveszlyes mveletnek, mivel a kn megolvasztshoz tzre volt szksg.
Foszforrl nem esett sz, de nyilvn hasonl eljrst folytattak, mint Blauhom-Katzler gyra. Hogy Hilscher a technolgit hol sajttotta el, arrl nincsenek adataink.
Az 1845. vi mjus 6-i tancsls en a jelentst tudomsul vettk, s meghagytk a szmvev hivatalnak, hogy Hilscherre a gyufagyrtsrt adt vessen ki. Ez a gyufagyr is engedlyt kapott a mkdsre. Errl a mjus 6-i tancslsi jegyzknyv egy kivonatn ez olvashat: ,,A fentebbi kegyes meg hagysnak kvetkeztben ide ./. altsatoltatik a gyufk kszttstl eredend ad, mely az adz pnztrak bevtelbe adand 2 fr -ott pengben" rta r a szmvev. Sajnos a mellklet, amelyben nyilvn a rszletek, taln a gyufagyrtsbl elrhet haszon szmtsa volt, nem maradt meg.
A Hilscher-gyr tovbbi mkdsrl keveset tudunk. Az megllapthat, hogy Hilscher kalmr 1846-ban csdbe ment. A tancs eltt 1846. prilis 15-n jelentette be fizetkptelensgt. Ekkor minden vagyont zr al vettk, s sszertk Patkovits tancsnok kzremkdsvel. A csdper lefolytatsrl szmos irat ll rendelkezsre, de ezekben gyufagyrtsrl, vagy legalbb vegyszer vsrlsrl nincsenek adatok. Hilscher 1847-ben hitelezivel kiegyezett, s a tancs a vizsglatra lefoglalt szmadsait s levelezst visszaadta.
Hilscher a gyufagyrtst taln meg sem szaktva folytatta, mert a tancsnl bepanaszoltk, hogy gyufi meggyulladtak. A tancs azonnal hatrozatot hozott, hogy a gyufagyrat a vroson kvlre kell telepteni, addig a tovbbi gyufaksztstl eltiltjk. A srelmes intzkeds megvltoztatsra Hilscher levelet intzett a tancshoz. Ebbl is a gyufakszts sok rdekes rszlete olvashat. Ez gy hangzik: " 2893 szm alatt hozott hatrozat kvetkeztben, azok bpanaszoltatsomra, mintha jjel 11 rakor laksomban a gyufk meggyulladtak volna, amit tagad ok, hanem csak a villnak /:phosphor:/, mivel abbl a vz kiszradt, rtatlan gze volt, mi ha mr mint nlam a pincbe t nem gyjt, csak magban kiprolog, ... feladatsom igazsgtalanul s alacsony bosszbl trtnt ... igen fjdalmas az, hogy n, ki szinte e vrosnak oly polgra vagyok, szinte ebbli ksztmnyemtl gy adzok mint ms s n a vros vgire utasttattam ... de ha gy llana is, mint n rtatlan bevdoltattam, hogy a gyufk gyulladtak volna meg lgyen, hiszen ezeknek gyulladstl a vros vgn a szalmatetk kzt sokkal elbb vrhat lenne a szerencstlensg, mint a vros kzepin, hol minden hznak fdele tz menten ll s atym kinek hzban az felgyelete alatt kszittettek, sokkal vigyzbb, mint hogy tulajdon krval msok is krosttassanak. Mindezeknl fogva esedezsem oda jrul, ha fentebbi okaimat mlt figyelembe vve, mint hogy kirtt hatrozatknt vdoltatsom csupa koholmnybl ered, nkem tovbb is, mint a tbbieknek, kik ezen gyufkat ksztk a vrosba tulajdon atym hzba ki minden ered vagy csak gyanthat krrt kezeskedik, nehogy ennek zlete mellett kereskedsembe csorbulst szenvedjek, gyufk ksztst kegyesen megengedtetni krem ... "
A levlre utal az irattri mutatknyv rvid bejegyzse, mely szerint Hilscher Ignc gyufinak a vrosban lv hzban kszthetsre magnak engedelmet adatni kr - megadatik. Teht az ntudatos polgr alighogy a csdbl kilbalt, mltatlan helyzetben rezte magt a vd miatt, s krte a tancsot rendelkezsnek megmstsra, amelyet meg is kapott, viszont ennek a levlnek a hatsra indult meg egy jabb, minden gyufagyrra kiterjed tzrendszeti fellvizsglat, amelynek Blauhomkra vonatkoz rszt mr ott ismertettk. A jelents Hilscher gyrra vonatkoz rsze pedig a kvetkez: " Hilscher Jnos negyedmesternek is hza megvizsgltatott. Mellyben azonban most gyuft nem ksztetnek, mind az neki ... megtiltatott, mg magnak a vroson kvl tzveszlytl vgkpp ment gyrat fel nem lltand. Mivel mgis ezen hatrozatot rszre igen terhesnek, a mostani hzat pedig gyufa ksztsre alkalmasnak vli, megkrte alulrottat, hogy hza llapot jrul jelentst tegyek, mely megkeressnek engedvn mondhatom, hogy Hilscher Jnosnak a gyufa ksztsre hasznlt s tovbbra is hasznlni kivnt szobja a konyhval semmi sszekttetsben nem ll, s stukatorozva van. Azonban olyan beboltozott, s minden tzveszly elleni kamrval nem br, amelyben a mr ksztett gyufkat btran lehetne tartani, annlfogva mg ilyet nem ksztend, a tilalmat fenntartatni alzatosan vlem ... " rta 1847. augusztus 30-n Hauer Dniel. Teht Hilscher gyufagyrtst felfggesztettk, . mg a tzbiztos trolst meg nem oldja. A hivatalnok korbban emltett bejegyzst az irattri mutatban: "megadatik", csak gy rtelmezhetjk, hogy Hilscher a kifogsolt raktrozst megoldotta, csak ezt taln szbeli jelentssei nyugtztk, mert jabb fellvizsglatrl nincsen adat.
A Hilscher-fle gyufagyr is foszforos gyuft lltott el, mgpedig olyat, amelynek a fjt knezssel tettk knnyen meggyulladv. A gyufaksztst 1845-tl elbb sajt hzban kezdte, ahonnan a ksz gyufkat Vszits Imre hzba sz lltottk. Mivel a csdben a hzat elvesztette, a gyrtst apja, Hilscher Jnos negyedmester hzban folytatta 1847-ig, amikor a tancsi tilalom miatt megszaktotta, de 1847 szeptemberben mr dolgozhatott. Csak ezt az utbbi gyrtsi helyet lehetett azonostani. A Hilscher-hz a mai Mtys kirly u ll. sz. alatt volt. Hilscher Jnos negyedmester 1825-ben vette, s 1856-ig, hallig brta.
A gyrts pontos befejezdst nem tudjuk megllaptani. 1849 elejn mg valamilyen tevkenysg folyhatott, mert 1849 februrjban Csorba Jnos s Dobos Jakab krelmet nyjtottak be a tancshoz azrt, hogy Hilscher Igncot a hzban folytatott gyufaksztstl tiltsk el. 38 Hilscher Ignc neve szerepelt azok nvsorban, akiket ltalnos bnbocsnatban nem rszestettek. Javait sszertk s zr al vettk. zlett 1849. jnius 5-n bezrattk. Felesge sajt tulajdonjogra hivatkozva, s apsa jtllsra tmaszkodva a boltot rvidesen kinyithatta. Ekkor mr gyufagyrtsrl nincsenek adatok.

4. Ferenczfy Ignc gyufagyrtsa (1845-1847)

Pcs Vros Tancsnak 1845 prilis 14-i lsn Spies kapitnyti mr ismertt vlt Ferenczfy Ignc gyufagyrt tevkenysge. A tbbi gyrrl fellvizsglat s jelents kszlt, de Ferenczfy mhelyrl nem. Taln azrt, mert a tancs a "vrosban benti", teht belvrosi gyufaksztst tiltotta meg az els rtesls nyomn. Mivel Ferenczfy a Szigeti klvrosban tevkenykedett, ezrt ezzel nem foglalkoztak, viszont 1847 -ben a Hauer-fle jelents mr kitr Ferenczfy gyufira is, aki " ... a gyufkat nnn szllsn, azaz Szigeti klvrosban Nehr Imre szakcs hzban, minden vidki ember segedelme nlkl egyedl maga kszti a pitvaron s a szobba, de ennl nagyobb mennyisg soha sints, mert mihelyt 1-2 forint rt kszt, azonnal gyermekei ltal szzanknt hordatva elrulja s ezen foglalatossgbl tartja magt s 9 gyermekt. A phosphor itt is Vzben tartatik. Miutn azonban most Szent Mihlyra onnan kikltzend, meghagyott nki, hogy boltozott qurtlyt fogadjon" . Negyedikknt a Szigeti klvros ban Neer, vagy Nehr Imre szakcs hzban (1847-ben a Szigeti Gyufarus lnyka Klvrosban 55. szmon szerepelt, 1849-ben 50. szmon) csaldi vllalkozsban ksztette Ferenczfy a gyufit, alkalmazott nlkl. Ugyanolyan foszforos gyuft lltott el, mint a tbbiek, viszont mg Blauhornk zemben 5 leny s egy frfi kpviselte a munks grdt, ezt Ferenczfy jtszva ki tudta lltani 9 gyermekbl. gy vljk, aligha termelt nagysgrenddel kevesebbet a korbban lert "gyraknl", legfeljebb gyermekei a kereskedelem hasznt is a csaldi kasszba gyjtttk, miutn nagy rszt k hoztk forgalomba az utckat jrva s gyuft rulva, mikzben felidztk a kor szegny gyufarus lenykjnak kpt, amelynek trtnete sok knnyet facsart ki a hlgyvilg rzelmesebbjeinek szembl. Ez persze mit sem vltoztatott a gyermekmunkt megkvetel rideg vilgon.
Mivel Ferenczfy neve sem fordult el tbb, ezrt laksvltoztatsa utn vagy felhagyhatott a gyufaksztssel, vagy olyan szerny mretekben folytatta tovbb valamelyik klvrosban, hogy a vros nagyhatalm tancsa nem foglalkozott tbbet vele.

sszegzs

sszefoglalan teht azt mondhatjuk, hogy Pcs vros polgrai is igyekeztek lpst tartani a korral, hiszen a gyufakszts mgiscsak szokatlan mvelet a kereskedk kztt. rdekes a gyufagyrts engedlyezsrt folyamod kereskedk indokolsa, amelyben egyik fontos rvk vllalkozsuk ltrehozsban, a honi ipar fejlesztse irnti hazafii ktelessgk teljestsre val hivatkozs volt.
1845 s 1848 kztt ngy helyen folyt gyufakszts a vrosban, amelyrl tudomsunk van.
Nyilvn Pcs kzlekedsi elzrtsga is hozzjrult a kis gyracskk versenykpessghez, mivel a nagy pesti s bcsi gyufagyrak olcsbban tudtak risi mennyisget gyrtani, de azt hajval Mohcsra kellett hozni, s onnan mg Pcsre fuvarozni, ami nyilvn nvelte az rakat. A pcsi foszforos gyuft gyrt zemek 1848-tl mr nem adtak letjelt magukrl, gy nem tudjuk pontosan, mikor szntettk meg a gyufaksztst. Elkpzelhet, hogy amikor 1848-ban bellt a hadillapot Magyarorszg s Ausztria kztt, a foszfor s a kn beszerzse a gyufkhoz hamarosan lehetetlenn vlt. Az elnyomats veiben pedig a politika igazn nem kedvezett a vllalkoz szellemnek, klnsen akkor, ha tz- s robbansveszlyes portkt akart ellltani.
A baranyai iparfejldsrl bekrt jelentsek rendre mg azt is elhallgattk, ami valban mkdtt, ezrt az ilyen szernyebb vllalkozsoknak rtheten semmi nyoma nem maradt. Sajnos, trgyi emlkeire sem sikerlt rbukkanni, csak ez a nhny szerny levltri irat emlkeztet a pcsi iparosods kezdeteibl, egy klns iparg megtelepedsnek els lpseire, amely sajnos hamarosan megsznt.
rdekessgeknt rdemes megjegyezni, hogy Pcsett gyufagyr alaptsnak szndka mg egy alkalommal felmerlt. Az jpesti gyufagyr 1893-ban szndkozott itt gyrat ltesteni. gy terveztk, hogy 1000 darab 50 forintos nvrtk rszvnnyel biztostjk a gyralaptshoz az alaptkt, de az gy elakadt, tbb hrt nem sikerlt tallni rla.40 A vilghbor utn, 1945-ben a szksg fellesztette, s jbl folyt szerny mrtkben Pcsett gyufakszts. Az Ott borkeresked cg Bthory utcai hzban gyrtottak gyuft egy rvid ideig, amelyet >Meteor< nvvel hoztak forgalomba.