A KZMVESSG EZER VE
A KRPT-MEDENCBEN 2009.
Pcs-Baranyai Kereskedelmi s Iparkamara - 7625 Pcs, Majorossy I. u. 36.
Tel.: 72/507-148 - Fax: 72/507-152 - e-mail: pbkik(kukac)pbkik.hu - www.pecsikamara.hu
 

Szirtes Gbor: Egy rgi klyhs-dinasztia a Wiganok

A nyolcvanas vek kzepn - az azta elhunyt - kivl jsgr, r, Hallama Erzsbet valsgos kis ipar- s mestersgbeli trtnetet kerektett ki egsz oldalas rsban, melyben az ppen idszer nagytatarozsok szedik ldozataikat, az egykor mesterien megptett klyhkat, mgnem a kalapccsal s csknnyal gyorsan s hatkonyan dolgoz, a kis remekeket pillanatok alatt trmelkk aprt munksoknak meglljt parancsolvn, az ids tulajdonos megakadlyozza a 'kivgzst', s gondosan, jraptheten szed szt egy kk sznt, ami aztn az rs vgn - hetek elteltvel - egy lelkiismeretes mester munkjnak eredmnyeknt felpl rgi darabjaibl, s jra ontja a meleget. Ez a Klyhaszimfnia cm rs lnyege, a trtnet sorn emlkez mesterben pedig nem nehz felismerni a pcsi klyhsok egyik ismert kpviseljt, a Wiganok egyikt, aki ugyan mr nem pt j klyhkat, "ahhoz beruhzs kellene. Nagy vllalkozs az, s kockzatos" - mondja, jllehet - j alkotsa r a bizonytkmg mindig mindent tud a mestersgrl, nem vletlenl tagja a szakmai vizsgabizottsgnak is, m szomoran konstatlja a tnyt: "huszont ve vagyok ott a vizsgabizottsgban, azalatt ketten szabadultak fel. Utna mind a kett elment sofrnek" . s ha ez a mestersg - az azta bekvetkezett vltozsoknak, a polgri letforma jjledsnek ksznheten - mgsem tnt el teljesen, indokolt, hogy emlkezznk azokra, akik Pcsett megalapti s meghonosti voltak e nagy szakrtelmet s sokoldalsgot kvetel szakmnak. k - a leszrmazottaik rvn - ma is Pcsett l Wiganok. Az trtnetk nyomba erednk a tovbbiakban, ksrletet tve - szmos rvid llegzet, emlkez jelleg rs utn - a Wigan-csald trtnetnek teljesebb bemutatsra.

A csald els ismert tagja Wigan Mrton (nevket gyakran rtk s rjk helytelenl V-vel) kdrmester volt, Thringibl szrmazott, s a XVIII. szzad kzepn Budn telepedett le. Az 1796-ban szletett fia, Wigan Mtys is apja mestersgt folytatta, majd Budrl Pcsre kltztt, s a pcsi pspksg pincemestere lett. Az gyermeke volt az 1816-ban Pcsett szletett s 1816. mrcius 1-jn a Belvrosi templomban megkeresztelt Wigan (1) Jzsef, a tbb genercin t mkd csaldi vllalkozs "alapt atyja", aki 1832-ben Pcsett, az AIsbalokny utcban hozta ltre klvhs cgt, ami ksbb a Rkczi u. 34.

A klyhs-dinasztia utols aktv tagjnak, Wigan Krolynak a szbeli kzlse3 szerint (aki a fotn, melynek htterben kt hres Wigan-kandall lthat, ppen csaldi "titkait" osztja meg e tanulmny szerzjvel) az alaptnak, Wigan (1) Jzsefnek az egykori Landler (ma Klim) utcban, a Barbakn lbnl is volt egy mhelye, amelynek szomor s az egsz csald jvjre kihat tragikus trtnetre mg visszatrnk. Wigan (1) Jzsef (1816-1867) eredetileg korongos fazekas volt, a klyhacsempket is korongon ksztette, s mint a henger alak klyhk (a mellkelt fotn egy ilyen lthat) mestere vlt ismertt. Ezen klyhk elemei a Bza tri mhelyben kszltek, egy klyha ltalban hrom elembl llt, amelynek magassga kb. egy stukk volt, azaz 70-80 cm. Ezek a klyhk nem a szobban szabadon llk, hanem falnak ptettek, azaz n. kaminftsek voltak, teht egy msik helyisgbl, pldul az elszobbl trtnhetett a ftsk. p llapotban fennmaradt darabja Wigan Kroly (Pcs, Majorossy Imre u. 2. sz. alatti) laksban ma is lthat. Wigan Mtys Klim utcai hza egy - ismeretlen eredet - tzvsz alkalmbl legett, gy szletett meg az a sajtos vgrendelet, amely kimondta, hogy a jvben egyetlen Wiganivadk se folytassa a kdrmestersget, amely bajt s szerencstlensget hoz a csaldra. Az utdok sem ismertk, s a ma l Wiganok sem ismerik a tragikus trtnet rszleteit, legfeljebb csak annyit tudtak s tudnak rla, hogy a jl jvedelmez kdrmhely a tz martalka lett, s gy szletett meg Wigan (1) Jzsef atyjnak - az utdok ltal hsgesen kvetett - vgrendelete a tzveszlyes mestersg folytatsnak tilalmrl. gy jtt ltre, s rkldtt aprl fira sok-sok vtizeden, tbb genercin t a tz megzabolzsnak s felhasznlsnak mestersge s tudomnya: a klyhssg.

A klyhsmestersget jelz, a Wigan (I) Jzsef ltal sajt kezleg elhelyezett cgtbla gy kerlt fel a Rkczi ti Pintr-fle frd melletti hz homlokzatra, s vlt mintegy szzharminc-szznegyven esztendn, t genercin t a Wigan csald elismerst s megbecslst kivlt jelkpv. Az alapt a mestersg fogsait - a kor kvetelmnyeinek s szoksainak megfelelen - a segdlevl megszerzst kvet vndortjn ismerte meg s sajttotta el. Nhny vig jrta a vilgot, s vndorknyvnek bejegyzse szerint - pldul 1835-ben Cskvrott - "ezen betsletes ifj fazekas mester legny (nlunk) munkban volt hrom htig, az id alatt magt tisztessgesen viselte".4 A hajdani cskvri mesterhez hasonlt rhattak rla msutt is, ksbbi - mg tbb mint harminc ven t, 1867-ig folytatott mestersgnek - megbecsltsge alapjn ezt joggal felttelezhetjk rla.

A Wirsz Jnos ltal ksztett (s ltalunk is felhasznlt) csaldfas -lersbl tudjuk, hogy Wigan (I) Jzsef 1848 februrjban nslt, felesge Wgner Mria 1828-ban Pspkladnyban szletett, ott is kereszteltk meg, s hzassgukbl ht gyermek szletett: ngy leny s hrom fi. Utbbiak kzl az 1850-ben szletett Wigan (II) Jzsef (1850-1898) s az 1856-ban vilgra jtt Wigan Ferenc (1856-1921) lettek a mestersg folytati, az 1862-es szlets Kroly viszont a kesztyksztst vlasztotta hivatsul. A Srhz utca 7-9. sz. hz volt az tulajdona. Jzseffel s Ferenccel a klyhs dinasztia 2. genercija lpett a sznre, amely mg a Zsolnayakkal is kapcsolatba kerlt, hiszen Jzsefet Zsolnay Jnos s Zsolnay Mria tartottk a keresztvz fl 1850 oktberben a pcsi Belvrosi templomban. A fazekas- s klyhsmesterr vlt Jzsef szleitl a Rkczi u. 34. szm alatti plet egy rszt kapta meg, amelynek szaki oldaln a mhely helyezkedett el, a Majlth utca felli oldaln pedig a Jzsef ltal ptett laks. A csald hagyatkban fennmaradt Jzsef ktnyelv (magyar s nmet) munkaknyve (Arbeitsbuch), amelybl megtudhatjuk, hogy az ifj kzptermet, tojsdad brzat, barna haj, "rendes" szemmel, orral s szjjal rendelkez volt, s akinek klns ismertetjegyeknt tntettk fel, hogy a bal szeme hibs. Vndorlsairl az munkaknyve is kedvez bejegyzseket rztt meg. Pldul egy 1867-es bejegyzs szerint "ezen betsletes ifj neve szerint Vigan (itt V-vel) Jzsef, itt nlunk ... (kiolvashatatlan nv) fazekas mesternl kt htig munkban volt, az id alatt magt jozan s jmborul viselte bizonyt juk. Nagykanizsn, Januar 27. 867. Alrs: Pangyel (valsznsthet olvasat) Gyrgy czhmester, Magyar Gyrgy czhjegyz"6 Egy ksbbi, 1870. februr 8-n kelt bejegyzs szerint "tulajdonosa ezen vndorknyvnek Wigan Josef fazekas segd itt nlunk augusztus ho 14-ika 1869-nek vtl egsz mai alolirt napik (helyesen: napig) munkban volt, mely d (helyesen: id) alatt magt betsletesen s szorgalmatosan viselte bizonyit juk" - hitelestettk a tbb mint fl ven t nyjtott j teljestmnyt Gyrben, Dachauer Ferencz Czh Mester s Molnr Joseff ch jegyz. (II) Jzsef 1898-ban bekvetkezett hallig folytatta a mestersget, olyan sikerrel, hogy annak termkei nem hinyozhattak az 1888-as els pcsi orszgos ipari killtsrl sem: a Zsolnay-gyr kermii, a Ruepprecht-gyr harangja, Hoffmann Kroly btorai, Csuks Zoltn bdogos munki vagy a Littke-pezsgk mellett ott voltak a Wigan-cg kandalli is.

(II) Jzsef rksgt a felesgtl (Thrczi Erzsbettl, a mohcsi Keresztmalom tulajdonosnak lnytl) 1874-ben szletett fia, akit szintn a Jzsef nvre kereszteltek, folytatta, mgpedig az desapa s a csald hagyomnyaihoz mltan. m nhny adalk erejig mg Ferencnl maradhatunk, akit szintn klyhsmesterknt ismertek Pcsett, egszen 1921-ben bekvetkezett hallig. Az Irnyi Dniel tr (ma ismt Bza tr) 3-5. szm csaldi hz volt a tulajdona. lett tragikusan fejezte be, a pcsi vastllomson lett - ismeretlen okbl - ngyilkos: a vonat kerekei al ugrott, amely a felismerhetetlensgig sszeroncsolta a testt. A nla lv aranyra alapjn tudtk csak azonostani a holttestet. Gyermeke nem volt, az gn teht nem lhetett tovbb a klyhsdinasztia, azt (II) Jzsef 1874-ben szletett gyermeke (a szintn Jzsef nvre keresztelt Wigan) folytatta, egszen 1948-ban bekvetkezett hallig. kpviselte a csald klyhsmestersget folytat harmadik genercijt.

Wigan (III) Jzsef (1874-1948) szakmai ismereteit desapjtl illetve nagybtyjtl, Wigan Ferenctl szerezte. Mr iparostanulknt kitnt tehetsgvel, amit egy 1887-bl fennmaradt oklevele is tanst. Eszerint "a pcsi ipariskolk s a pcsi ipartestlet ltal 1887. jlius 3-n rendezett iparos tanulk munkakilltsn Vigan (helyesen: Wigan) Jzsef fazekasmester, Vigan (helyesen: Wigan) Jzsef nev tanulja a brlbizottsg dicsrete alapjn egy klyha versenydarabjrt jelen Dicsr Oklevllel tntetvn ki t, mint j igyekezet s szp remnyekre jogost iparos ifjt kszsggel ajnljuk az illetkes mesterek figyelmbe".7 Kivl kpessgei ellenre nllstania magt csak vtizedek mlva tudta, az 1904-ben az Irnyi Dniel tr 3-5. szm alatt megnyitott mhelyvei, amely korbban Wigan Ferenc tulajdona volt, s amelybe kerltek Jzsef apja Rkczi utcai mhelynek szerszmai' s egyb holmijai. nllv vlsig Jzsef desapjnak msodik felesgnl, Mayer Hedvignl dolgozott. Jzsef zlete a Rkczi ton (az n. Hamerli-hzban), laksa pedig az n. Drfly-hzban (Felsmalom u. 9., ma Vrostrtneti Mzeum) volt. Majd 1901 oktberben, Almssy Schnhoff Mrival kttt hzassga utn nhny vvel a Basamalom utca 3-6. szm hzba kltztt. Ksbb, 1926-27-ben megvsrolta a Mrton u. 10. szm alatti pletet, amit fiainak kzremkdsvel tptett, s ezzel ltrehozta azt a legends kis mhelyt, amely a hetvenes vekben vgrehajtott vrosrendezsi terveknek esett ldozatul 1979-ben.

Az 1874-ben szletett Wigan (Ill) Jzsef a kilencvenes vek elejn - Wigan Kroly emlkezete szerint - kt vet tlttt a Zsolnay-gyrban is, ahol megszerzett ismereteit s szemlyes kapcsolatait a ksbbiekben csaldi vllalkozsban is jl hasznostotta. Zsolnay Vilmosnak a nyolcvanas vekben ltrehozott klyhagyrban a legmagasabb ignyeket is kielgt, kivl minsg, mvszi kivitel klyhk kszltek8. A klyhsok npes csapatrl fennmaradt fotn Wigan (Ill) Jzsefet is lthatjuk, mint azon kollektva egyik tagjt, amely - a gyr nyomtatsban is megjelent s hossz vtizedeken t a Wiganok ltal is hasznlt katalgusa szerint - ekkor 248 (l) klyhatpus ellltsra volt alkalmas, s amelynek tbb mint hromnegyede a szzadvg polgrhzainak megbecslt, nem csupn meleget, hanem eszttikai lmnyt is nyjt elemv, fontos berendezsi trgyv vlt. A Wigan csaldnak termszetesen nem kis feladatot jelentett a monarchia ezen gyrrisval, majd ksbb a szriatermelst folytat gyriparral a verseny felvtele, m ez egszen a XX. szzad hatvanas-hetvenes veiig sikerrel valsult meg.

Wigan (Ill) Jzsef els mhelye teht a Mrton u. 10. szm hzban volt, ahol egybknt nem csak formztak, hanem gettek is, s ahol a negyedik generci alkotott hossz vtizedeken t, a msodik mhelye, amelyet az egykori agyagipari rugyr tulajdonosnak, Weisz zlogosnak a fitl, Polgr Lszl mrnktl vsrolt meg 1929-ben, Gyrvroson, a Tltos u. 12-ben. Itt Wigan (III) Jzsef fiaival 1936-37-ig fazekasrut s klyhacsempt gyrtott. Wigan (Ill) Jzsef a gazdag dszts, nem henger alak, hanem szegletes formj, cirds, n. pallaster klyhk - neveztk ket empire klyhknak is - mestere volt, szaktva a korbbi hagyomnnyal, a henger alak klyhk egyeduralmval. De szaktst jelentett ez az n. kasznis, svd klyhkkal is, amelyeket mindenekeltt a msodik genercit kpvisel Wigan (II) Jzsef ksztett Rkczi ti mhelyben. s vgezetl szaktst jelentett ez a - svd klyhkhoz hasonlan - rvid ideig divatban lv strasszburgerekkel is, amelyek Nmetorszgbl kerltek be hozznk, s nem formzott, hanem sima elemekbl kszltek, tovbb nem mzoltk, hanem vilgos, vaj szn alapra kkkel megspricceltk ket.9

A harmadik genercit kpvisel Wigan (Ill) Jzsef teht mr a formzott, majd a szecesszis klyhk gyrtja s ptje volt. E divatvltshoz trtn alkalmazkodsban kamatoztathatta a Zsolnay-gyrban szerzett tapasztalatait s kapcsolatait is. A formakszts bonyolult mvelete aligha lett volna elvgezhet ugyanis a Zsolnay-gyr szobrszmestere, Nagy Mihly nlkl, aki gyri munkaideje leteltvel a Wigan-cgnek ksztette a formkat, amelyek kivl alapanyagt, egy specilisan finom szerkezet agyagot, Rimaszombatrl hozattak, br Baratta Emil agyagbnyjbl. A zsros, szappan-hats agyag vagonokban rkezett Pcsre. Ezt a kaolintartalm agyagtmbt felvgtk, majd egy mzsa agyaghoz fl mzsa samottlisztet s fl mzsa homokot kevertek(gpi ton, amit lbbal taposva tovbb tkletestettek) . Ezt az anyagot nhny napig hagytk rleldni, s csak ezt kveten hasznltk fel a formk kitltshez. A formzsban - Wigan Kroly visszaemlkezse szerint - szintn a Zsolnay-gyr munksai (gy egy Inczdy nevezet, tovbb Benczenleiter Istvn s Bojet Lszl) vettek rszt az Irnyi Dniel tr 3-5. sz. alatt lv mhelyben. k munkaidejk utn vllaltk itt mindezt, mindenekeltt akkor, ha a Wigan cg megrendelsei ezt szksgess tettk. (Wigan Kroly kzlse szerint pldul akkor, amikor a Tompa Mihly utca krnyknek beptsekor a mozdonyvezetk, a vasti kalauzok hzaikba sorra Wigankandallkat pttettek be.)

A Mrton u. 10. sz. hz homlokzatn kerltek elhelyezsre azok a sznes, kismret (mintegy 70-75 cm magassg) kis cserpklyhamakettek, amelyek az alapt mestermunki voltak, amelyekre - a sajnos ismeretlen nev mestertl - elnyerte a mesteri cmet, s amelyek emblematikus jellegkkel, amolyan csaldi "cmerknt" funkcionltak tbb mint egy vszzadon to Ezek a klnbz fajtj, tpus klyhkat brzol makettek szerencssen fennmaradtak, hrom kzlk Wigan Kroly tulajdonban, psgben fellelhet ma is. Ebben a mhelyben csempt is gettek, az si szerszmok, az ipartrtneti rtket jelent kemence - melyben 1948-ban folytattak utoljra getst - elvesztek az utkor szmra, amikor a hzat 1979-ben vrosrendezsi indokok alapjn lebontottk, nem biztostva idt a csaldnak arra, hogy legfontosabbnak tlt rtkeit megmentse. Itt apa s fiai 1948-ig egytt dolgoztak, s - Wigan Kroly szbeli kzlse szerint mindenekeltt az olasz stlus, sznes, formzott, teljesen sima csempzet, modern, n. diabol klyhkat ksztettk fknt pcsi megrendelik szmra. Emlkezete szerint az egykori Kilin Gyrgy (ma Vargha Damjn) utca 3. szm, n. egyetemi tanri brhzban ptettek fel ilyeneket, de mr korbban is, az 1920-as vekben kszltek ilyen tpus klyhk, s kerltek fellltsra msutt is a vrosban (pldul 18 db a Rt utcai Szakmunkskpz Intzet alatti brhzban). Ezek mintegy 2,25 m magassg, 60-70 cm szlessg, teht karcs, magas klyhk voltak. Mindenekeltt ezt a diabol tpus klyht ksztette a negyedik generci, melynek alkotsai bizonyra mg szp szmban megtallhatk jelenleg is pcsi hzakban, laksokban.

A hrom fi (Jzsef, Ferenc s Kroly, akik egybknt a csaldban t genercin t hasznlt keresztnevek viseli voltak maguk is), kik kzl mr csak az 1913ban szletett Kroly l, visszaemlkezse szerint ebben a mhelyben a fazekaskorong s a maguk ptette kemence egyarnt a f helyen lltak, azaz szinte azonos sly szerepet jtszottak a csaldi vllalkozsban. Utbbit tzll fehr agyagbl ksztettk, mg vrsfldbl gyrt masszbl a nyers klyhacsempket, virgcserepeket, amelyeket 800 fokon gettek ki. A mzzal bevont samottos agyagcsempkre pedig 1000-1100 fokon gettk r a mzt. Simn s egyenletesen, fnyesen s melegen oszlott el a szn a csempken, a felletek pedig tbbnyire hibamentesek voltak. Ez szigor kvetelmny volt. A munkafolyamat (formzs, beraks, gets, mzkevers, mzols, jabb beraks, gets) nagy figyelmet, precizitst, pontossgot s komoly fizikai erkifejtst ignyelt. Klnsen fontos volt a msodik beraks alkalmval az alagt-kemence abszolt tmr beraksa, hogy "ne fusson el a tz", azaz, hogy tkletes legyen az gets. Az vtizedek sorn a vltoz gazdasgi helyzet, a gyorsan vltoz piaci viszonyok gyors reaglst, hatkony alkalmazkodst, ha kellett, akkor mg termkvltst is kveteltek. Amikor "a klyha bedgltt" (Wigan Kroly megfogalmazsa), akkor rlltak a virgcserpgyrtsra. Ezt sablonnal ksztettk, villanymotor-meghajts gppel. Wigan Kroly visszaemlkezse szerint naponta mintegy 1100-1200 db virgcserepet is elksztettek. Az 1930-as vektl a vilghbor utni idkig folytattk ezt a tevkenysget. Ezekben az vekben a vros virgkertszeinek szinte kizrlagos ellti voltak, gy a Tolnai-kertszetnek, Czetli Istvn s Schmelzer Istvn kertszeknek k voltak a folyamatos ellti. Spediter-kocsijukat is az egsz vros ismerte: rajta tbla lgott: "Wigan Jzsef klyhsmester, Mrton u. 10. Alaptva: 1832." Laci nev lovuk is nevezetes volt, mg jsgcikk is megemlkezett rla 1967-ben a Dunntli Naplban A legregebb pcsi l cmmel: "Agyaggal, cserepekkel megrakott kocsi, s rajta hrom meglett frfi" - olvashat a Dunntli Napl idzett szmban. ,,A meredek pcsi utcn aprkat lpve, de tempsan hzza terht egy barna lovacska, a Laci. Amerre elmegy, gyerekek raja kveti. Laci megszokta mr ket. Harminchrom v alatt mg az ember is sok mindent megszokhat, nem az llat! A hsges l minden reggel kszenltben vrja gazdit, a Wigan klyhs-fivreket", akik az llatorvos tancsra sem voltak hajlandk a vghdra vinni a slyos an beteg llatot, amely megadssal trve a kezelst, felplt, s jra hzza a kocsit a vros utcin - emlkezik a korabeli jsgr. A klyhagyrts s -pts teht tbbszr is - gy pldul az 1929-1933-as gazdasgi vilgvlsg idejn - nagy nehzsgekkel kzdtt. Ekkor rszben az rak cskkentsvel, rszben ms termkek, pldul a virgcserp ellltsnak nvelsvel alkalmazkodtak a megvltozott krlmnyekhez.

Brmunkt is vllaltak, pldul a Zsolnay-gyr ltal gyrtott klyhk trakst vagy tiszttst. .1955-tl pedig, amikor a Porcelngyr (akkor gy hvtk a Zsolnayt) vajszn s barna tpuscsempket kezdett gyrtani, szintn brmunkban vllaltk ezek fellltst. Klnsen nagy kihvst jelentett a Wigan cg szmra a gyripari csempe elllts, hiszen a prsgpek valsggal ontottk a klyhacsempket. Kzben voltak azrt eslyjavt tnyezk is. Pldul a hszas-harmincas vek fordulja idszakban, amikor is a Dunagzhajzsi Trsasg a faftses klyhkat trtsmentesen ptette t tojsszn-tzels felltltsre, s a Wiganok ebbl a feladatbl nagy rszt vllaltak magukra. Nagy vltozst jelentett a csaldi vllalkozs letben a gz tmyerse is, a gzfts meghonosodsa Pcsett az 1960-as vek elejn. Erre gy reagltak, hogy 1962ben - lengyel cserpklyha felhasznlsval s az n. Hra g beptsvel elkezdtk a gzkandallk ptst.

Az egykoron virgz csaldi vllalkozs vgl is fokozatosan alulmaradt a gyrakkal, a szriaklyhkkal, a szriaednyekkel, az llami vllalatokkal folytatott egyenltlen kzdelemben. Pcsett pldul a Pcsi Ingatlankezel Vllalat ltal ltrehozott klyhsrszleg az llami brlaksokban trtsmentesen vgezte el a klnbz klyhs munkkat, ami a Wiganok piacvesztsvel jrt. Br hossz idn t bizonyos intzmnyek - gy a Hatrrsg, a Dohnygyr, az egyetem - javtsi, feljtsi, klyhatraksi munkit - a gz bevezetsig ezen intzmnyekben, k vgeztk.

Vgezetl ne feledjk, hogy a megvltozott viszonyok sem kedveztek nekik, a kisiparossgot, a kiskereskedelmet, ltalban a magnvllalkozst rendszeridegennek tekint viszonyok is jelents mrtkben akadlyoztk rvnyeslsket, helytllsukat a szakmai versenyben. gy tulajdonkppen Wigan Jzsef 1981-ben bekvetkezett hallval vge szakadt az aktv klyhakszt munknak a csald trtnetben, annak ellenre, hogy a Wigan fivrek trakst s javtst egszen hallukig vllaltak, s Wigan Kroly 88. letve ellenre - vllal ma is.
Vgezetl felmerlhet a krds: hogyan maradhatott fenn egy ilyen kicsiny, csaldi vllalkozs mintegy 140150 esztendn t? Mi ennek a lehetsges magyarzata? Mi a Wiganok "titka"? Mindenekeltt azon rtkek, melyek szmos pcsi vllalkozt is kiemeltek a sokasgbl, s szakmja kivlsgai kz segtettk a XIX. szzadban. Ezek: a kezdemnyez- s alkalmazkodkpessg, a szakmai tuds, a mestersg szeretete, a csaldi jelleg vllalkozsbl fakad sszetart er, a csaldi tradci mintaad ereje, a hit abban, hogy mindezek birtokban ilyen nagysgrend egyni/csaldi jelleg rvnyeslsi stratgik is felpthetk, s eredmnyesen mkdtethetk. Ennek volt rsze a megbzhatsg s a minsg eredmnyeknt az ismertsg s a teleplsi krnyezet megbecslse is. St az is, hogy mindezek kvetkezmnyeknt a kt vilghbor kztt a Wigannv nem csak idehaza csengett jl, hanem a hatrokon tl is. Egy idben Jugoszlvibl is kaptak megrendelst, st mg a tengeren tlra is eljutott a hrk. Amerikbl, hogy pontosan honnan, azt Wigan Kroly sem tudta megnevezni, a kt vilghbor kztt szokatlan megrendels rkezet szmukra: egy magyar tterem tbb szz darabbl ll tkszletnek kzi munkval trtn elksztst krte tlk az ismeretlen vendglt-ipari vllalkoz. A tnyrok, a "korsk - a megrendel ignyeinek megfelelen - kzi, illetve mz alatti festsek voltak. A klnleges megrendelsnek - miutn a mz alatti fests technikjt mg a Zsolnay-gyrbl jl ismertk - maradktalanul s kivl minsgben eleget tudtak tenni. s persze azt is tudtk, hogy munkjuk - legyen az brmilyen nvs is - folyamatos nyilvnossgot kvn, meg kell teremteni annak reklmjt is, melyhez a kis spediter-kocsin lg tbla kevs lehet. Ezrt aztn a kt vilghbor kztti vekben a Pcsi Nemzeti Sznhz vas fggnynek sznes hirdetsei, festett reklmtbli kztt ott volt a Gspr Jnos cmfest ltal ksztett, Wiganokat npszerst felirat is. A mestersg kivlsgai s a kultra bartai gy "tallkozhattak" naprl napra a mecsekaljai vrosban.

A Wiganok trtnete akr magyarorszgi "tpus-trtnetnek" is tekinthet, olyannak, melyhez hasonlt szp szmmal produklt trtnelmi viszontagsgokkal, rendszervltozsokkal, vilggsekkel teli elmlt egy-msfl vszzados trtnelmnk. s br csaldi vllalkozsuk az j vezredet mr nem rhette meg, a tbb mint msfl vszzados mkdsk alatt rtkes termelsi kultrt honostottak s teremtettek meg Pcsett, bizonytottk, hogy csaldi vllalkozs is lehet letkpes akr tbb mint egy vszzadon t is, ha a nemzedkrl nemzedkre hagyomnyozd szakmai tuds, a csaldi tradcik sszetart ereje, az innovativits, az elengedhetetlen alkalmazkodkpessg s termszetesen a magas szint szakismeret vezeti. A Wigan-dinasztia a XIX. szzad els harmadtl a mlt szzad hetvenes-nyolcvanas veiig szakmatrtnetet rt Pcsett, integrns rszv vlt a vros ipartrtnetnek. Nevk ott tallhat Pcs s az orszg ipartrtnetnek lapjain.