A KZMVESSG EZER VE
A KRPT-MEDENCBEN 2009.
Pcs-Baranyai Kereskedelmi s Iparkamara - 7625 Pcs, Majorossy I. u. 36.
Tel.: 72/507-148 - Fax: 72/507-152 - e-mail: pbkik(kukac)pbkik.hu - www.pecsikamara.hu
 

Szirtes Gbor: Egy hres pcsi kzmves: Schnwald Imre

Az zleti let vtizedeken t ismert s megbecslt szereplje volt. Pcsi zleteinek hre (elbb az Irgalmasok utcjban, ksbb a Nemzeti Casin Kirly utcai pletben, majd a Kirly utca 34. sz. alatt mkd) messze tllpte Pcs s a vrmegye hatrait, hiszen "az orszg minden rszeinek elkelsge elszeretettel teljesti nla szemlyesen a bevsrls teendit" - rta rla a korabeli sajt1, okkal emltve azt, hogy nvs termkeinek szlhelye nem (csak) Pcs, hanem olyan nagy vilgvrosok, mint Prizs, Berlin, Brsszel, London vagy Birmingham, melyek vilghr gyraival a pcsi aranymvesrs-kszersz "lnk sszekttetsben" llt.
lettjrl - forrsok hinyban - keveset tudunk, annl tbbet munkssgrl, ami t "zig-vrig magyar kereskedv, a vros mltjnak szmottev, kivl polgrv" tette, ahogyan 1937 -ben bekvetkezett hallakor a Pcsi Napl hasbjain megemlkeztek rla.2 Szletsi adatai, gyermekveinek trtnsei, iskolztatsnak krlmnyei, csaldjnak trtnete ismeretlenek. A Schnwald nv azonban nem ismeretlen az tvsmvessg trtnetben. Kszeghy Elemr egy "MS" tvsjegy "feloldsakor" M. Schnwaldrl tesz emltst, az tvsjegyet kb. 1850-re datlva. Utal arra is, hogy nevre Engesser Mikls, reg pcsi aranymves 1912-ben mg emlkezett. 3 Grotte Andrs a magyarorszgi tvsjegyek feloldsval foglalkoz tanulmnyban Schnwald Noe-t (1814-1891) emlti, aki 1840 krl vlt mesterr, s akinek munkssgbl kt trgy maradt fenn. (Az egyik a mester ltal hasznlt prbajegyet is tartalmazza.)4 Az Ipari Lajstrom Schnwald Smuel kszersz nevt tartalmazza, aki Pcsett a Kirly utca 38. szm alatt volt bejelentve, bejelentkezsnek idpont ja: 1893. mjus 10., iparigazolvnynak szma pedig 6429 volt. Ezen fellelt adatok alapjn azonban nem tudjuk megllaptani, hogy Schnwald Imre s a nevezettek kztt csupn vletlen nvegyezsrl, avagy csaldi, rokoni kapcsolat megltrl van-e sz. Azt azonban valsznsthetjk, hogy az "MS" tvsjegy Schnwald Mrt rejti, hiszen a pcsi kirlyi trvnyszknl 1876. jlius 11-n nyjtotta be Schnwald Rozlia (pcsi lakos) ezstmves s cgvezet cgnek bejegyzsi krelmt. A Baranya Megyei Levltrban fellelt forrs szerint6 ez alkalommal jelen voltak Schnwald Rza s Schnwald Mr cgvezet, ezstmves.
A cg - miutn iparjogosultsgt s szemlyazonossgt az rintett bizonytotta - az egyni cgek jegyzkbe I. ktet 130. oldalon 259. sorszm alatt bejegyeztetett. A cgjegyzk alapjn tudjuk, hogy 1915. december 8-n hivatalos jelents szletett arrl, hogy a pcsi kereskedelmi s iparkamarnl 3636/ 1912 sz. rtests szerint az egyni trsasjegyzk I. ktet 130. lapjn bejegyzett Schnwald R.(za) cg, melynek birtokosa Schnwald R.(za) ezstmves, pcsi lakos - megsznt. A cgiratok kztt fellelhet vgzs (1915. XII. 8.) szerint a kirlyi trvnyszk felhvja a Schnwald R. cg birtokost, Schnwald R.-t, illetve ennek rkst, Schnwald Imre pcsi lakost, hogy amennyiben cge megvltozott vagy megsznt, vagy ha birtokosai szemlyben vltozs trtnt, ezt a tnyt a kereskedelmi cgjegyzkbe krend bevezets s kihirdets vgett ... 15 nap alatt rsbelileg jelentse be. Schnwald Imre 1916. prilis 5-n megkapta a cgbrsg 1916. mrcius 25-i felhvst arrl, hogy mint a Schnwald R. cg tulajdonosnak rkse, bejelentsi ktelezettsgnek 15 nap alatt tegyen eleget. Vglis a pcsi kirlyi trvnyszki iratok kztt 1916. mjus 6-i dtummallelhetjk fel Schnwald Imrnek a kereskedelmi cgbrsghoz benyjtott krvnyt a Schnwald R. cg trlsvei kapcsolatban. A kirlyi trvnyszk vgzse a krelemnek helyt adott, s kimondta, hogy a Schnwald R. cgnl a cgjegyzkbe a kvetkezket rendeli el bejegyezni: "Ezen cg megsznse bejegyeztetik". Egyidejleg felhvta Schnwald Imre pcsi lakost, hogy 1 korona cghirdetsi djat 3 nap alatt ... helyezzen elnki lettbe.
Eddig a Schnwald csalddal s cgkkel kapcsolatban fellelt dokumentumok, amelyek legalbb az "SM" tvsjegy feloldshoz hozzjrulst jelentenek. Egyb, a Schnwald-cggel foglalkoz dokumentumot a levltri forrsok kztt nem talltunk. A korabeli sajtbl s knyvszeti anyagokbl viszont tudjuk, hogy Schnwald Imre hres pcsi rs volt, a hbor eltti Pcs, majd a fvros jellegzetes alakja, szakmjnak elismert s megszllott kpviselje, akinek pcsi zlete - a visszaemlkezk szerint - egy kisebbfajta mzeummal is fel rt, tele volt klnlegessgekkel, melyek jelents rsze olyannyira tulajdonosa szvhez ntt, hogy egy-egy ritka darabjtl a kivl mrt hrben ll Schnwald Imre semmi pnzrt meg nem vlt volna soha. A legeredetibb rgisgeket, az ruklnlegessgeket a maga gynyrsgre megtartotta, jllehet zletnek forgalmt - tbbek kztt - ppen e klnlegessgek lendtettk fel.
Igaz, sikereihez nem csupn kivl aranymves-rs-kszersznek kellett lennie, hanem hasonlan eredmnyes reklmszakembernek is. Csaknem az orszg valamennyi szmottev lapjban megjelen, tipogrfiailag mai szemmel is megklnbztetett ignyessget megtestest hirdetseivel tbb clt sikerlt egyidejleg elrnie. Egyrszt csaknem az egsz orszgot sikerlt elrasztania termkeivel, mindenekeltt kedvez rfekvs (gyakran kimondottan olcs), m ugyanakkor megbzhat minsg rkkal (kztk Longines s Omega mrkkkal), melyekre elbb hrom, ksbb t ves garancit nyjtott vsrlinak. Msrszt hasznos szolglatot tett a vrosnak is dekoratv kivitel, figyelmet kelt reklmjaival, hiszen azok visszatr szlogenje a "Magyarnak Pcs, nmetnek Bcs!" , a XIX. szzadban szmos trtnetr s utaz ltal is hasznlt jelmondat volt, s gy a szzad msodik felben valsggal szlligv vlt. Ez utbbi rszben Schnwaldnak ksznhet, aki hirdetseivel a vrost is eredmnyesen npszerstette, ismertt tve azt az egsz orszgban. Harmadrszt mindezek nagymrtkben hozzjrultak ahhoz, hogy a Schnwald nv a szakmban igazn jl cseng mrkanvv vlt, megfelel zleti hasznot is biztostva tulajdonosnak. "n mg lttam a kis Schnwald-zletet az Irgalmasok utcjban s azutn lttam hatalmas arnyokban kibontakozni zleti vllalkozst a Pcsi Nemzeti Casin nagy bolthelyisgeiben, olvastam az orszg minden lapjban a "Nmetnek Bcs, magyarnak Pcs" jeligj hirdetst s lttam azokat a magnszlltmnyokat, amelyek ezek nyomban megrendelskppen naprl-napra indultak az orszg legkisebb falujtl kezdve annak nagy vrosaiba" - emlkezett r Bolgr Tivadar.8 Mindezek vgl is lehetv tettk szmra azt, hogy a vros futcjnak rangos - a Millennium tiszteletre plt, 1896ban felavatott - pletbe kltztethette t korbbi kis zlett az Irgalmasok utcjbl, s mkdtethette itt vtizedeken t olyan eredmnyesen, hogy a szzadeln a fvros legrangosabb rszn, az Anker-kzben nyithatta meg j, elegns zlett. A pcsi, n. fikzlett ettl kezdve - Lenkei Lajos, a neves jsgr szerint - nvre vezette, mg Schnwald gyakori pcsi ltogatsaival segtette a sikeres helyi zletvitelt. A fvrosi fzlett pedig - amely mreteiben s knlatban egyarnt fellmlta akkor szinte az sszes rgi, hrneves kszerszt -, a borkereskedi plyt elhagy, Bcsbl hazakltz btyjval trstulajdonosknt zemeltette mg a hszas vek elejn is.9
Mi volt Schnwald Imre sikereinek titka? A szakmai tuds, a szp s az rtkes termkek, alkotsok irnti vonzalom, a szorgalom s az lland tbbre vgys - fogalmazhatnnk nmi leegyszerstssel. A kivl zleti rzk, s a soha fel nem adott zleti tisztessg egyidej jelenlte munkjban. Utbbirl tanskodik - tbbek kztt - azon kereskedi magatartsa is, amelynek termszetes mdon kpezte rszt az rtkestett, de a hasznlat sorn be nem vl, vagy nem tetsz termkek kicserlse, vagy a pnz visszaszolgltatsa a vsrlnak. ("Nincs risik! Nem tetsz trgyat kicserlek, vagy a pnz visszajr!" tartalmaztk hirdetsei.) A reklmokban szerepl rukrt, pldul az rkrt, azok "pontos s megbzhat jrsrt 3 vi kezessget vllalok s ksz vagyok, ha az ra rossz, a teljes vtelrat visszafizetni" - olvashat pldul alongines mrkkrl, melyek "minden temperatusban egyenl pontossggal jrnak s amelyek a lovaglsnl vagy brmely rzkottatsnl is ellenllnak." A megbzhatsg, a cgimzs flt "karbantartsa" mellett fontos tnyezje volt a sikernek a rendkvli gazdagsg ruvlasztk is.
Schnwald Imre ugyanis kszerekkel (flbevalkkal, gyrkkel, karktkel, nyaklncokkal, karlncokkal, ralncokkal) , hasznlati trgyakat dszt eszkzkkel (pldul aranyozott vagy ezst cizelllt, mvszi kivitel stabot-fogantykkal, dohnys szivarka -szelenckkel) , ni-, frfi s gyermekrkkal, fali- s asztali rkkal, zseb- s bresztrkkal, tovbb ltszerekkel (szemvegekkel, csiptetkkel, sznhzi-, tbori s egyb ltcsvekkel), mindennem termszettani mszerekkel, h-, lg s szeszmrkkel, vgezetl mvszi kivitel klnbz tels italkszletekkel egyarnt foglalkozott. Gazdag felsorolsunk a tnyleges knlatot valsznleg mg mindig nem tartalmazza a maga teljessgben. Hiszen abban ott voltak tallhatk mg az ezst s arany joujouxk (fggk), valamint a "tzben emaillrozott Mria kpekkel s amorettekkel (azaz szrnyas gyermekalakokkal) elltott emlnyek, valamint a klnbz dszes kivitel hasznlati trgyak, pldul az asztali llvnyok, a gymlcskosarak, a konfekt-tartk, a cukorka-szelenck, a karos gyertyatartk (girandolok) is. s akkor mg nem szltunk a mell- s nyakkendtk, a brochok, a tz-tk gazdag vlasztkrl. St, Schnwald Imre "Pcsi emlk"-jeligs arany- s ezstgyrket is forgalmazott. Egyszval: a kor sznvonalhoz mrten ritka gazdagsg knlata volt, nem csoda ht, hogy vonzotta az ri kznsget az orszg minden rszbl.
Valsznleg tudatosan ptette fel "reklmstratgijt", mint tette ezt pldul az 1904. vi karcsonyi vsr alkalmbl Pcsett. Nmi tlzssal azt mondhatnnk, hogy szinte naponta jelentek meg az j s jabb, a jobbnl jobb vsrlsi lehetsgekrl szl hranyagai a Pcsi Napl hasbjain. December 3-n a lap arrl adott hrt, hogy igazi j alkalom knlkozik most nla olcs vsrlsra, hiszen gynyr kivitel mtrgyak, mint remek vzk, modem ll-rk, ezst tea stk (szamovrok), tintatartk, bronzszobrok, gyertyatartk, nvjegytartk stb. "rendkvl leszlltott ron" kaphatk nla, tovbb modem brtskk, szp szivar s cigarettatrck, pnzersznyek gazdag knlata vrja a vsrlkat, melyeket "a cg csak az v vgig szndkozik rustani. A vsrolni akark hasznljk fel aj alkalmat, mg a kszlet tart" - szl a hrads. A december 4-i lapszm a csaldoknl "hever arany" (kszerek, pnzek) nla trtn becserlst ajnlotta tetszets, modem kszerekre, melyeket a pcsi tvs maga ksztett. A december 6-i szmban az vegipar remekeirl szlt, a florencz-i veg dsztrgyakat ajnlva, melyek "nemcsak zomn- cosak, illetleg sznjtszk, hanem ezst veretkesek" s "rendkvl alkalmasak gy ajndktrgyakul, mint asztaldszl". Hat nappal ksbb az Olcs kszerek s dsztrgyak cm anyag a kszletek felhalmozdsrl tudstott s arrl, hogy Schnwald zlete zsfolsig tele van, ezrt a kszlet egy rszn mielbb tl szeretne adni. "E clbl- szl a tudsts - cikkei egy rsznek rait teteme~, mondhatni meglepen olcsra leszlltotta. Most, hogy karcsony nnepe kzeledik, amidn mindenki ajndk-vsrlsra gondol, bizonyra mindenki rmmel rtesl az r leszlltsrl... Aki teht szp s olcs s mindamellett maradand becs ajndkot akar vsrolni, az forduljon Schnwald kszerszhez, mg a leszlltott rcikkeket ms lelmesebbek el nem kapkodjk" - olvashatjuk a Pcsi Naplban. A msnapi lapszmban folytatdott a reklmhadjrat, ezttal a magyar nemessg si kszereit ajnlva az olvask figyelmbe, melyekre jellemz "nzls a kivitelben, finomsg az alakban, tkletessg s ritka vltozatossg az kszerekben s ami a legfbb: a magyar styl, amely, ha a messze keletre vall is, nincs rajta semmi szgyellni valnk, mert hisz zsibl hoztuk magunkkal s annyi szzadon t megriztk a pratlan szp dszruhinkkal egytt, melyeknek ez mintegy kiegsztje."
E magyar stylt fedezi fel az ismeretlen jsgr Schnwald legjabb ksztmnyein, termkein is. A mhelyben kszlt gyrk, inggombok, csatok, melltk, vek, mentektk, magyar dszruhra val kszerek, nyakkendtk, nsfk, tovbb drgak-kszerek s zomncmunkk mind-mind a magyar zlsvilgot tkrzik, amivel Schnwald clja, hogy visszaszerezze a klfldi kszerek ltal elfoglalt piacok egy rszt a hazaiak szmra, illetve, hogy klfldn is piachoz juttassa a magyar rkat. A sajttudsts szerint Schnwald termkei Berlinben, Drezdban, Potsdamban s Prizsban mr vevkre talltak, ahol az ltala ksztett magyar kszerspecialitsok olyannyira keresettekk vltak, hogy alig gyzi a megrendelseket kielgteni. Ez a sikeres piacbvts vezetett egybknt mhelynek nagyobbtshoz is. A Pcsi Napl december 13-i szma a legkedveltebb, legelterjedtebb, szmos alkalomhoz ktd, a legtbb hiedelemhez s babonhoz kapcsold kszerrl, a gyrrl szl, a Schnwald ltal- valdi trkizzei s finom oplokkal- ksztett "dvske gyrt" ajnlva, melyek alakja az antik szerencse-gyrkre emlkeztet, mikzben a modern tvssg vltozatos motvum-vilgnak is kifejezje. Vgezetl Schnwald egyrszt e sok kszer s rtktrgy rzsre s tartsra alkalmas dszes kazettkat ajnlotta vsrli figyelmbe, tovbb a hlgykznsg knyes ignyeinek kielgtsre a legjabb - arany s ezst kestssel elltott kzi ersznyeket s egyb brtrckat.
gy plt fel a Schnwald-fle reklmstratgia, amely mindezek mellett kiegszlt mg a rendszeres katalgus-klds gyakorlatval, tovbb - az rdekldk szmra - vlaszts cljbl trgyak, ruk elkldsvel. A pcsi kszersz teht a ma is hasznlatos marketing eszkzkkel s technikkkal lt, mikzben a szakmjhoz tartoz sszes javtmunkt is rvid hatridvel s jutnyos ron vllalta. Schnwald a XIX. szzad utols vtizedeiben s a szzadeln teht orszgos s klfldre is kiterjed forgalmat bonyoltott le, a sok ezer pldnyban sztkldtt rjegyzkei s rendszeres jsghirdetsei biztostottk szmra az ismertsget.
Az eredmnyes kereskedelmi tevkenysgtl elvlaszthatatlan a termkmarketing, a klnbz szakmai rendezvnyeken, vsrokon trtn rszvtel. Schnwald is gy tlhette meg, rszvtele az l888-as els pcsi ipari killtson ezt bizonytja. A rszleteket ugyan nem ismerjk, de azt tudjuk, hogy sajt kezleg ksztett rgi erdlyi kszerutnzatokkal s igen szp email-munkkkal kpviseltette magt az iparcsamokban lv killthelyn13, illetve a Killtsi rtest'bl azt is ismerjk, hogy Dulnszky Nndor pspk krutat tve a killtson, hosszasan elidztt Schnwald Imre kszersz trgyai e1tt.14 A Killtsi rtest egy httel ksbbi, augusztus 22-i szma is emltst tesz rla, azt hangslyozva, hogy az aranymves ipart tbben is kpviselik, pldul Schack Ferenc pcsi s Schober budapesti aranymvesek, a leggazdagabb azonban Schnwald "killtmnya", azonkvl a "legcsinosabb" is. A Killtsi rtest szeptember 4-i szmban pedig arrl olvashatunk, hogy a tornacsarnokban killtott anyagairt Schnwald Imre killtsi rmet nyert.
Tagja volt a Pcsi Kereskedelmi s Iparkamarnak, melynek anyagai kzt egyetlen alkalommal fedeztk fel a nevt: a kamara 1900. prilis 19-n tartott rendes kzgylsn beadvnnyal lt egy orszgosan megindtand mozgalom rdekben, hogy "a zloghzak kamatlba nemzetgazdasgi, ethnikai s emberbarti szempontoktl ltalnosan szllttassk le spedig arany- s ezstmvek s rtkpaprok utn legfeljebb lO0/0-ra, ruhanemek s egyb ingsgok utn pedig legfeljebb 150/0-ra". A kzgyls gy foglalt llst, hogya leszllts rdekben meg fogja tenni javaslatait a kereskedelemgyi minisztriumnak.15
A szakma kivlsgaknt a korbbiakban megismerhettk t, de milyen lehetett, mint a htkznapok embere, a vros polgra? Bolgr Elek visszaemlkezse szerint csendes ember volt, fekete, hullmos haj, tbbnyire brsony kabtban jr, mindenkihez szves s udvarias. Gazdagsga ellenre sem rdekelte a szrakozs, a mulatozs, a kltekez letmd, annl inkbb a szegnyek csendben, ismeretlenknt trtn segtse.16
Hasonlkppen mutatja be t Lenkei Lajos, a neves pcsi jsgr is, aki emberi arculatnak f jellemvonsaknt humnumt s segtkszsgt emeli ki, hangslyozva, hogy fvrosi vei alatt a meglhetsi viszonyok slyosbodsval "mindkt kzzel segtsgre volt olyan nagy uraknak, akiket a drgasgi hullm legrtkesebb javaiktl val megvlsra knyszertett"? Pcsi vei alatt szinte egyetlen szrakozsa volt: estnknt rendszeresen lejrt az egykori Hungria helyn mkd Bed kvhzba, itt elolvasta a lapokat s lvezettel nzte vgig Hamedli Gyula, Jankovits Jzsef s Littke Lenci mesteri billird-jtkt. Aztn megitta a pikoljt, kifizette az rte jr 12 krajcrt Hornischer Jnos fpincrnek, akit mindenki csak Johannak hvott, aztn elksznt, s tz rakor rendszerint hazament.
Nem csak a szakmjt magas sznvonalon mvel mester volt, aranyfi, kszersz, ltszersz s rs, hanem kivl mrt is, a rgisgek gyjtje s nagy szerelmese. s vgezetl azt sem feledhetjk, hogy nagy loklpatrita hrben llt, Pcshez lete vgig h maradt, utols kvnsga is ezt bizonytja: azt krte, hogy halla utn Pcsre szlltsk, s itt temessk el. Vgakarata teljeslt.
A harmincas vekben elrte a balsors: az addig az orszg legismertebb rsa s kszersze, a meglehetsen jmd Schnwald Imre vagyont is kikezdtk a hbor utni idk, zlett fel kellett adnia, s attl kezdve ugyancsak szerny krlmnyek kztt kellett lnie. 73 vesen Budapesten, szegnyen, de azrt nem elfeledetten hunyt el. "Vele a bkebeli Magyarorszg egy ismert s becslt embere szllt srba ... aki a szp s rtkes irnti rajongsa, kivl zleti rzke s a reklm rvn a rgi Magyarorszgon fogalomm ntte ki magt".19
lettjnak teljes kr feltrsa mg tovbbi kutatsokat ignyel. Annyit azonban mr most is megllapthatunk rla, hogy az ignyessg, a minsg kpviselje volt. Ott van a helye a legjobbak kztt, Pcs - s taln az orszg kzmves mestereinek legjobbjait rz panteonjban.