A KZMVESSG EZER VE
A KRPT-MEDENCBEN 2009.
Pcs-Baranyai Kereskedelmi s Iparkamara - 7625 Pcs, Majorossy I. u. 36.
Tel.: 72/507-148 - Fax: 72/507-152 - e-mail: pbkik(kukac)pbkik.hu - www.pecsikamara.hu
 

Angster Jzsef: Az Angster-csald s az Angster Orgonagyr trtnetbl

Bevezetsknt rvid visszapillants a pcsi orgonaptsnek Angster eltti szzadaiba.
Pcs mr a kzpkorban ismert volt halad zenekultrjrl, s gy nem meglep, hogy orgonk is megjelentek vrosunkban, mr a XIV. szzadban. Ezek mg viszonylag primitv kis hangszerek voltak, de virgz orgonaptssel tallkozunk a XV-XVI. Szzadforduln. Feljegyzsek tanskodnak a domonkos rendhz akkori nyugat-eurpai viszonyokat tkrz orgonakultrjrl, amelyet tehetsges szerzetesek Bolognbl, Innsbruckbl, Bcsbl hoztak magukkal. Ekkor szletett a Szchenyi tri dzsmit megelz Szent Bertalan plbniatemplom orgonja.
A magyar trtnelem tragikus fordulata, a trk megszlls (Pcsre 1543) ezt a nagy terletre kisugrz orgona-, illetve zenei kultrt megsemmistette. Kzel 300 vig nyomt sem fedezzk fel az orgonaptsnek. A vrostrtnetnek csak XIX. szzad eleji lapjaibl emelkedik ki a szkesegyhzi orgonapts kapcsn Bcsbl tteleplt Focht Ferenc alakja, aki tmeneti virgkort teremtett. Orgoni eljutottak Nagyvradig s Zgrbig. A hatvanas vek kzepre azonban mr csak kt kis mhely maradt Pcsett, egy-kt panaszkod orgonaptvel.
1869. mrcius 21-n a pcsi zsinaggban tekintlyes orgona (2 manul, 24 vltozat) szlalt meg elszr, nneplyes klssgek kztt. Tiszta s jszer hangja, ugyangy megalkotsnak sznvonala csodlatba ejtette a szakrtket. Egyre szlesebb krk akartk hallani, ltni. Az orgona a napi trsalgs tmja lett. ltala egy orgonapt tnt fel az ismeretlensgbl, s vlt egyre hresebb mesterr: Angster Jzsef.
A hangszer tvtelre szakrt tekintlyeket krtek fel, kztk Hlzl Ferencet, szkesegyhzunknak az innsbrucki konzervatrium igazgatjbl lett karnagyt. Felsfok nyilatkozatok ksrtk az orgona bemutatkozst: " ... olyan mestermvet alkotott, hogy az mind a szakembert, mind a laikust szinte csodlatba ejti ... olyan hangsznt adott a vltozatoknak, mint amilyent ilyen hangszerekben csak mvszek tudnak megvalstani .. , a jtk kzbeni be- s kikapcsolsi lehetsgek rvn ... az gyes orgonista olyan effektusok kivltsra kpes, mint amilyenek eddig alig voltak elkpzelhetk."
Angster Jzsef 1867. augusztus 21-n telepedett le Pcsett ennek az orgonnak a megptsre, s rakta le az Angster-orgonagyr alapjait. Egyms utn kapta a megrendelseket. Az zem gyorsan fejldtt, s mr az 1880-as vekben Pcsnek orszgosan, st a Krpt-medence hatrain tl is elismert vllalatai kz tartozott - a Zsolnay-gyr mellett. Hrt mindkett mvszeti igny termkeivel, alkotsaival rte el.
Angster Jzsefnek (1834-1918) nem voltak orgonapt eldei. Falusi finak szletett 1834. jlius 7-n ndfdeles vlyoghzban, a Duna-Drva szgletbe es, 200 nmet s horvt lakost szmll Kcsfalun. Korn munkra fogtk a falusi letben, majd 1850~tl Eszken kemny tanoncveket tlttt Haim asztalosmesternl. - Vndortra indult: kt vig Temesvr krnykn, majd tz vig Nyugat-Eurpban jrt, s a maga erejbl kzdtte fel magt az orgonapts eurpai rangjra.
lettja felvzolsban - mint a szerz a gyrtrtnettel foglalkoz knyvben4 - alapjban tbb mint 500 oldalas, naplszer, kziratos nletrajzra tmaszkodhatunk. A napl sok illusztrcit, kitn rajzot tartalmaz.
Angster Jzsef mr gyermekkorban - a r kiosztott feladatok szvssggal trtnt teljestse mellett - kis hangszereket ksztett, s muzsiklsban egyre inkbb feltnt tehetsge. Az alkotni vgys fttte, s lethivatst a zenei hangok vilgban kereste, a mvszi tkletessg ignyvel, nagy tudsvggyal. Ezt vgl az orgonk egszen sajtos, csodlatos vilgban tallta meg.
Bcsben 1856-tl t vet tlttt, s ezt elssorban a falusi iskola hinyainak ptlsaira fordtotta. A Kolping-fle legnyegylet ingyen-tanfolyamaira tmaszkodott nagyrszt, de magntanfolyamokon eljutott az brzol geometria egszen magas szintjig, ugyangy szabadkzi rajzban a klnfle stlusok alapos ismeretig. Tanult francia nyelvet is. rdekes: sokszor a vratlan nehzsgek, bajok vlnak a sors, az lett szerencss formljv. Rvid betegsg miatt munkanlkliv vlt, s ezzel kapcsolatban kerlt elszr orgonazembe. Utols kt bcsi vt mr orgonamunkban tlttte Peter Titz mesternl, kzben Uhlmannl. Elbbi mesternl szerencss barti kapcsolatba kerlt egy Schludt nev gyakorlott orgonaptvel, aki sokat beszlt neki Cavaill-Collrl, az akkori orgonapt vilg leghresebb mesterrl. Biztatta t, hogy kvesse, rvidesen Prizs fel indul.
Tovbbi vndortja vgs cljnak Prizst tekintette Angster Jzsef. 186l. jniusban indult tovbb Bcsbl. tkzben szerencss tallkozsa volt a hres orgonkkal, st orgonapt mesterekkel.
A drezdai Hofkirchben elszr szembeslt egy vilghr orgonval, amely minden idk egyik legnagyobb, zsenilis orgonaptjnek, Gottfried Silbermannak nevt viseli. Kzvetlen lmnyt jelentettek szmra az orgonahang csods sznei: a fuvolk knnyed, telt csengse; a hangzs gerincnek tn, kiss rces vltozatok; a tmren sugrzk; a mlyebb, puha s telt hangok, aztn az orgonahangnak gazdag fnyt, ezsts csillogst klcsnz, magasfny vltozatok. Nem kevsb kttte le Angster figyelmt a finommv mechanikus szerkezet. rezte, hogy ennek kifejlesztsben genercik egymsra plt trekvsei, tletei, tallkonysga testeslt meg. - Ezt az lmnyt sokig rizhette lelkben. - De rdekes, vletlenszer tallkozsa volt a lipcsei Nikolai-templomban a hres a Friedrich Landegast mesterrel, aki egy "kolosszlis orgonam" (N-98.) fellltst irnytotta. (4 manul, 85 regiszter). A hozz intzett krdsekbl ltta, hogy rdekld fiatal szakemberrel van dolga, s rkat sznt az egsz berendezs ismertetsre.
Ltta Angster Jzsef, hogy az orgona bonyolult hangszer, az orgonapts sokfle mestersg magas szint tallkozst jelenti. Vndorlsa folyamn tervszeren kereste a rszfeladatokban val felkszlsre szolgl zemeket is. - Berlin, Kln s Luzem utn rkezett Prizsba. A hres orgonazem trekv, rdekld s egyttal megbecslt dolgozja volt 1863-tI1866-ig. - Az akkor elrhet legmagasabb kpzettsggel trt haza, technikai jdonsgokkal, s a romantikus mvszi stlus itthon mg ismeretlen jellegzetessgeivel az orgonahangban.
Megprblom nhny mondatban rzkeltetni az j stlus jegyeit azok szmra, akik kevsb jrtasak az orgonazenben, az orgonaptsben. - Mg a barokk orgona jellemzje: az tt fny, csillogs, a hatrozott hangsznek tltsz, vilgos egyttese, a romantikus orgonra: a visszafogottabb fny, a lgyabb, tmrebb hangzs a jellemz, bizonyos mrtkben a zenekari hangzsokat is klcsnz elemek, tbb alapfekvs spsor, s ltalban az rzelmekre hat hangjelensgek: egyrszt finomsgok, msrszt a teljes orgonahang monumentalitsnak megvalstsa. Utbbinak technikai felttelei a XIX. szzad kzeptl rtek meg.
Termszetesen az j stlus jellemzi az orgonapt egynisgn tszrdve vlnak valsgg.
Angster Jzsef tarsolyban nhny nagyon fontos j technikai elem is kerlt Magyarorszgra. Kztk: a rednyszerkezet, melynek nyitsval-zrsval a vltozatok egy-egy csoportjnak hangerejben folyamatos, egyenletes crescendodecrescendo hats rhet el; nagy orgonknl a mechanikus szerkezet nehzkes jrst megknnyt lgnyomat rel, amelyet a knnyed mvszi jtkmd zlognak reztek, jszer elemek az orgona egyenletes leveg-elltshoz. Magval hozta azonban Angster Jzsef Prizsbl a Cavaill-Coll fle szemlletet is: a magas sznvonalat, tgondoltsgot az alkots minden rszletben, a tapasztalatok rtkestst a soron-kvetkezkben, s ennek alapjn a mindig tkletesebbre val trekvst; a kutatsnak, az j keressnek ignyt. Angster Jzsef rendkvli hatsa tehetsgben, megszerzett szaktudsnak az elbbiekben jellemzett sznvonalban s jszersgben, tovbb egynisgnek clratr hatrozottsgban rejlett. - Els mvnek kirobban sikert kvet megrendelsekben ltalban 12 s 20 vltozat kztti jelents orgonk szerepeltek, de nagy elismerst s bizalmat fejez ki a kalocsai szkesegyhz 45 vltozat, 3 manulos orgonjnak megrendelse - alig hat vvel Angster els orgonjnak tadsa utn. Ekkor az orszgnak hrom legnagyobb orgonja kztt ll. - Az orgona tvtelre Engesszer Mtyst, a Budapest-belvrosi templom karnagyt hvta meg az rseksg. Az egynisge rvn a fvrosban is megalapozott hre lett Angster Jzsef tevkenysgnek. Errl az orgonrl elismerssel nyilatkozott Liszt Ferenc is.
A megrendelsek szaporodsa, s kztk egyre tbb tekintlyes orgona szereplse miatt az orgonazem egyre nagyobb helyisgekbe kltztt. Az tdik kltzkds mr a vgleges telephely kialaktsnak els lpse: Jzsef u. 30. Itt mr 1874-ben sajt fmsp-mhelyt rendezett be Angster Jzsef, s vezetsre egy volt bcsi munkatrst hvta meg. Eddig a nagy rtket kpvisel spsorokat Franciaorszgbl hozatta, de a kalocsai szkesegyhzban mr sajtkszts ajakspjai szltak.
A tovbbi fejlds gyszlvn tretlenl haladt a szzadfordulig, majd az els vilghborig. Az Angster-orgonk fokozatosan benpestettk a Krptmedenct, st eljutottak az akkori hatrokon tlra is. Kztk a Budapest-Klvin-tri reformtus templom, a Szabadka-terzvrosi dm, a gyri s kassai szkesegyhzak orgoni. Legmesszebbre jutott a reichenbergi (Szudta-vidk, ma: Liberce, Csehorszg) orgona, Prgtl K-re kzel 100 km. A fejlds kiemelked lpcsfoka a Pcs-belvrosi plbniatemplom orgonjnak (30 vltozat, 3 manul - op.80.) nagy nneplyessggel trtnt felavatsa 1886. aug. 14-n. Ennek nyomatkot adott egyrszt az ugyanakkor rendezett orszgos dalosverseny, msrszt ezekben a napokban trtnt Angster Jzsef 100. orgonjnak megrendelse a pcsi szkesegyhz rszre (46 vlt., 3 man.). Budapesti s bcsi lapok kln figyelmet szenteltek ezeknek az esemnyeknek. A Neues Wiener Tageblatt 1866. oktber 2-i szmban a cikkr kifejtette, hogy Ausztria a nagy orgonkat klfldrl szerzi be (Nmetorszg), a szakrtk a Monarchin bell csak a pcsi Angster cgben ltnak megfelel teljestkpessget.
A bcsi Industrielles Welt-Blatt 1887. janur 4-i szma cmlapjn hozta Angster Jzsef portrjt. Az elismers magas fokn rtkelte egynisgt, aki sajt erejbl jutott erre a magaslatra.
A 100. orgont a gyrban megnnepeltk. Ekkor mr bvlt a terlete a Mria u. 35. sz. ingatlannal, s megplt a hromszintes fplet, amelynek nagy orgona-llt terme volt az nneply sznhelye. Az U-alak asztalt negyvenen vettk krl. A meghvottak kztt volt Troll Ferenc pspki helynk, a 100. orgona megrendelsnek alrja, Aidinger polgrmester, Mendlik goston Pcs-belvrosi aptplbnos, Savel Klmn trvnyszki elnk, Salamon Jzsef tanfelgyel, az iparosok kpviseli, nhnyan a Pcsi Dalrdbl, az orgonazem munksaibl s a csaldbl. Zenekar is kzremkdtt az nnepsgen. A 100. orgona 1889. jlius ra elkszlt, de felavatsra, els nneplyes megszlalsra csak a szkesegyhz jjptsnek befejeztvel, a templomszentelssel kapcsolatban kerlt sor 1891. jlius 22-n.
Kiemelked esemnye volt a templomszentels nemcsak a pcsi pspksgnek, Pcs vrosnak, az Angster-orgonagyr trtnetnek, hanem az egsz orszgnak s a monarchinak is. rdemes idzni az nnepi esemnyek lerst Angster Jzsef napljbl. Rszt vett I. Ferenc Jzsef kirly tbb miniszterrel s udvari mltsggal. A magyar pspki karbl a temesvri, szatmri, kalocsai, beszterce bnyai, veszprmi s nagyvradi pspkk, illetve rsekek voltak vendgek, ksretkkel. Ott voltak klnbz hatsgok, intzmnyek, kzssgek kpviseli is.
Az nnep reggeln, de mr elz este is nneplyes harangzgs hallatszott minden templombl, s mozsrlvsek a Mecseken. rdekesen rja le Angster Jzsef a templom felszentelsnek mozzanatait is. Utna az els nnepi mise kvetkezett - Dulnszky pspk celebrlsban - az jjplt templomban. s ekkor szlalt meg elszr a 100. Angster orgona a maga hatalmas alapokon nyugv, gazdagon sznes "tuttijval", teljes hangerejvel. Ezek a percek, az nnepi esemnyek egyik fnypontjaknt, nemcsak Angster Jzsef szvt dobogtattk meg, hanem bizonyra a rsztvevk ltalban is magukkal vittk emlkt.
Dlben nnepi ebd volt Dulnszky pspknl vagy 100 f rszre, a kirly rszvtelvel. Este Pcsett taln mg soha nem ltott nnepi kivilgts, fleg a templom eltti tren. Maga a templom bengli kivilgtsban fnylett. - 21 rakor szerend kvetkezett katonazenekarral, tbb nekkarral, dalrdval. Ezutn a kirly egsz ksretvel kocsin krutat tett a vrosban. Ennyi furat itt sohasem lttunk, s nem is fognak ltni a pcsiek - rja napljban Angster Jzsef. Ksbb a kirly s ksrete udvari klnvonattal elutazott.
A klssgekhez tartozik mg, hogy a vrosban hrom helyen lltottak diadalkaput: az "indhznl", a vroshza mellett s a statrnl, a mai Rzsakert sarknl.
Az Angster-trtnet kvetkez kiemelked esemnye a budapesti Szent Istvn Bazilika orgonjnak megptse. Ekkor az orszg legnagyobb orgonja 65 vltozattal, 3 maullal. - 450. opuszknt kerl a gyr trtnetbe. Nagysgn tl kt szempontbl is rendkvli. Egyrszt a pneumatikus vezrls elrsa, msrszt a megbzs krli heves vitk a fvros kzgylsben a magyar ipart, a kzrdeket prtol s a klfld fel tekint szemlyek kztt. CA Fvrosi Kzlny 1902. dec. 16-i s 19-i szma 10 teljes oldalon foglalkozik ezzel.) Az j technikban a fiatalok, Emil s Oszkr; hromves nyugat-eurpai gyakorlatukkal teljes felkszltsggel rendelkeztek. - A megbzs vgl 196 szavazattal 4 ellenben dlt el Angster javra.
Hosszas cikkekben dvzltk a dntst, s ksbb a m elkszltt a Budapesti Hrlap s a Zenelap, valamint a fvrosi s a pcsi napilapok. Az elkszlt orgona rendkvli sikere vgl mindenkit meggyztt az Angsterk ltal kpviselt magyar orgonapts magas sznvonalrl.
Kzben nagyjelentsg technikai fejleszts trtnt a gyrban. Kisebb gpestsi lpsek utn 1909-ben, llamsegllyel, Diesel-motoros hajtssal14 munkagp kerlt beptsre, jrszt specilisan orgonapt munkra valk. gy az Angster-gyr ebben a tekintetben is nyugat-eurpai sznvonalon llt.
Nhny szt mg Angster Jzsefr1. Alacsony termet, rendkvl szvs s nagy munkabrs ember volt. Szleskr kapcsolatai elssorban szakmai, mvszi vonalon alakultak, s letmvnek csodli, tiszteli krbl orszgos viszonylatban, de klfldn is. Pcsett a legnyegylet elnke lett, s vallsos egyesletekben volt vezet szerepe. rdekeltk a zenei esemnyek, elssorban a Pcsi Dalrda hangversenyei. Rszt vett a Pcsi Belvrosi Katolikus Kr dventi estjein. Napljban les megfigyelkpessgre utal bejegyzseket tallunk. Kiemeli pldul Reichenbergben a Drezdbl tjtt Gesangsverein nekkarnak rendkvl tiszta szvegkiejtst. Feltnst keltett abszolt hallsa, nem kevsb humorrzke is. Ahogy a munka eredmnye lehetsget adott, szlt vett (1884), ahol ksbb nyaral plt (1904). Nagyon szerette a termszetet; metszett, oltott mg utols veiben is. Mecseki stkra klnsen a Jakab hegyet kedvelte.
llami kitntetsben nem rszeslt Angster Jzsef. Nyolcvanadik szletsnapjra a ppa ldst kapta, majd hallnak vben, 1918 tavaszn a pcsi pspk nyjtotta t a Szent Gergely-rend lovagkeresztjt.
A szzadfordul utn Angster Jzsef kt fia, Emil s Oszkr fokozatosan vette t idsd apjuktl a vezets nehezt. Apjuk 1918. jnius 9-n bekvetkezett halla utn kzdelmes idszak vrt rjuk a vilghbor, tovbb a ksbbi vilggazdasgi vlsg kvetkeztben, az 1930-as vek elejn. Kzbens idszakokban fel-fellendlt az orgonapts, s tekintlyes mvek szlettek. Pldul a budapesti Zenemvszeti Fiskola orgonja (1925), a hatalmas s nagyhr orgona a szegedi Fogadalmi templomban (1930-32), majd a pcsi Jzus Szve-templom, vagy a salgtarjni ferencesek orgonja.
Angster Emil kvette apjt a legnyegylet elnksgben, s ugyancsak elnke volt a Baross Szvetsg pcsi szervezetnek. Kitnen zongorzott, tudsa idnknti nyilvnos fellpst is lehetv tette. A szegedi dm orgonjnak megalkotsa kapcsn kormnyzi elismersben rszeslt. - Oszkr letbl hossz idt kttt le a katonasg, egybknt rtkes trsadalmi kapcsolatokat tartott fenn.
A jelentsebb csaldi s zemi nnepekben, jubileumokban osztoztak a munksok is. gy pldul a 100. orgona megnneplsben, a gyralapt 80. szletsnapjn, az zem fennllsnak 50 ves vforduljn, eskvk, majd ksbb a 75 ves jubileum kapcsn 1942-ben. Az ismtelten megrendezett orgonapt blok, szreti mulatsgok j hangulat egyttltet jelentettek. Az zemi dalrda szerendot adott a vezetk nvnnepe, stb. alkalmakkor. 1940-ben a harmadik Angster-generci vette t a vezetst: Jzsef s Imre.
Az hbors idejkben is megtartotta hrt az zem, s tbb tekintlyes orgona plt Budapestre, s az orszg minden tjra. Azutn 1949. december 28-n bekvetkezett az llamosts, ezt kveten a fokozatos megszntets, a vezetk meghurcolsa s kiselejtezse mindennek, ami sajtosan az orgonaptst szolglta.
Az eurpai hr Angster Jzsef s Fia orgona- s harmniumgyr teht egy zskutcba kerlt politika ldozata lett. Ezt a nevet, amelyet 1300 orgona s 3500 harmnium viselt, ngy vtizeden t hivatalosan elhallgattk. A politikai vltozs ta fokozatosan, s egyre szlesebb terleten jut ismt rgi rtkelsre a mr csak mveiben, s hagyomnyaiban l, jra nem teremthet zem.
A Pcsi Vrosszpt s Vrosvd Egyeslet a gyr Mria (Dryn) u. 35. sz. alatti volt kzponti pletnek faln 1989 mrcius 21-n avatta fl a Lugosi gnes ltal tervezett Angster-emlktblt a Mecsek Krus kzremkdsvel. Az nnepsget emlkhangverseny kvette a Belvrosi templomban. Az esemny rendezje, az emlktbla ltrehozja dr. Vargha Dezs volt. Kzremkdtt Barti Istvn s Halsz Bla orgonamvsz.
Az orgonagyr nem volt ltalnos megtls szerint "nagyzem". Az orgonk ugyanis nem kszthetk sorozatban, csakis adott helyre szl, egyedi tervek alapjn, aprlkos, sokirny szakmunkval, amely jrszt tlagon felli kpessgeket ignyel. Az Angster-orgonagyr a maga nemben, tlagban 50-70, maximum 100 fs ltszmmal Magyarorszgon a legnagyobb, hatsban a legersebb volt.
Azzal zrom e sorokat, hogy egyrszt a tudomny skjn Angster Judit s frje, Mikls Andrs rvn folytatdik az Angster-tevkenysg: az orgonapts sszerstsre, fejlesztsre irnyul eredmnyes kutats a stuttgarti Frunhofer tudomnyos intzetben. Msrszt ma is van Pcsett orgonapts a Pcsi Orgonapt Manufaktra munkjban, gyors fejldsben; egyes tagjai az Angster trzsgrda tagjainak leszrmazottai.